АктуалноКриминалеНовиниСъдТемида

Четирима души са арестувани за купуване на гласове

До момента са снети 9 имунитети на кандидати за кметове и съветници

Образувани 57 досъдебни производства за престъпления, свързани с изборния процес, 10 са с повдигнати обвинения

Четирима души са арестувани за купуване на гласове до момента с разрешението на ЦИК, а на 10 са повдигнати обвинения, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в Пловдив, където упражни правото си на глас в ОУ “Д-р Петър Берон“ в район „Централен“.

До снощи са образувани 57 досъдебни производства за престъпления, свързани с изборния процес, обяви главния прокурор и сравни статистиката с тази на местния вот през 2015 г., когато е имало 101 досъдебни производства. Според данните 39 от всички са за престъпления срещу политическите права на гражданите, а останалите 18 са за други престъпления, свързани с изборния процес, или извършени от лица с имунитет, тоест кандидати за кметове и общински съветници. Заведени са общо 692 преписки, по 390 от тях е отказано да бъдат заведени досъдебни производства. По 202 се извършват проверки от дежурните прокурори в цялата страна.

За Пловдив производствата са 3, уточни Цацаров.

До момента са снети 9 имунитети на кандидати за кметове и съветници с разрешението на ЦИК. Още пет искания за това чакат в Съдебната палата.

По думите на настоящия главен прокурор, схемите за купуване на гласове са същите. „Предлагат се пари или пакети с продукти. Намаляват случаите, в които се подхожда пряко към избирателите, а се използват посредници,“ коментира Цацаров.

Сотир Цацаров: Очаквам президента да изпълни конституционните си правомощия  

Междувременно от ОД на МВР в Пловдив обявиха, че изборният ден е започнал и до момента протича в спокойна обстановка. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail [email protected].

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина