АктуалноНовиниСъдТемида

Сотир Цацаров: Очаквам президента да изпълни конституционните си правомощия  

Той може както да подпише Указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, но и да откаже, коментира обвинител №1 на държавата в родния си Пловдив, където упражни правото си на глас в местните избори

Таня Грозданова

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров гласува в родния Пловдив преди обяд в ОУ „Д-р Петър Берон“, придружен от съпругата и дъщеря си. Той не пропусна да поздрави медиите в двора на централното училище преди да влезе да гласува на местни избори и обеща след това да отговори на всички въпроси.

На въпрос кога очаква президентът да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, той отговори накратко „Когато го подпише“.

„Очаквам президентът да изпълни конституционните си правомощия. А на въпроса ви „кога“, ако мога така да се изразя, отговорът е когато го подпише. Мисля, че този президент е доказал, че когато има да каже нещо, той никога не се страхува да го каже. Не очаквам забавяне, всяко забавяне не е в съответствие със самия процес. Президентът има право както да подпише указ, така и да откаже подписването и да върне кандидатурата.

В случай, че кандидатурата бъде върната, ще се повтори тази процедура, която се случи по времето на избора на председателя на Върховния административен съд. А именно ново гласуване. Ако същият кандидат събере 17 и повече гласа, президентът следва да подпише Указ за назначаването му.  Ако не събере при второто гласуване, процедурата се прекратява и започва от самото начало.“

Малко по-късно в столицата президентът Румен Радев коментира, че ще реши за указа, но не и под натиск.

Очаквайте продължение по темата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина