АктуалноМненияНовиниПод ножаСъдТемида

Фермерът от Болярино и крадците остават в ареста

Димитрис Пирилис заяви, че не е видял в тъмното прегазеният пред автомобила

Той сам звънил на 112 след като разбрал, че го е ударил

Защитната версия на крадците е, че не са искали да крадат крави, а люцерна

Окръжен съд – Пловдив взе  най-тежките мерки за неотклонение „задържане под стража“  спрямо кипърския гражданин Димитрис Пирилис, който прегази крадец, както и срещу другите двама обирджии на имота му – Ангел Иванов и Ангел Галджев. Двете заседания се проведоха в две съседни зали на Съдебната палата в Пловдив.

Спрямо кипърския бизнесмен, съдът прие, че разследването по делото е в съвсем ранен етап и тепърва ще се изясняват важни въпроси за механизма на извършването му. Към момента са налице данни, че обвиняемият е нарушил правилата за движение и умишлено е умъртвил Петър Гаджанов. От автотехническата експертиза и фотосите на местопрестъплението става ясно, че ударът между товарния автомобил, управляван от обвиняемия, и пострадалия е настъпил в предната част на автомобила. Освен това има данни и за втори удар на местопроизшествието, при който е пострадал свидетеля А. Г.

В залата фермерът заяви, че не е видял Гаджанов в тъмното. След като е разбрал, че го е ударил с колата, веднага е сигнализирал сам на 112.

Пирилис обясни, че ромите са крали многократно от имота му, както и, че са подпалили къщата му.

Съдът счете, че е налице обосновано предположение за авторството на Димитрис Пирилис на престъплението, в което е обвинен. Повдигнато му е обвинение за това, че на 11/12 май 2019 г., в землището на с. Болярино, област Пловдив, местност Крушака, при управление на товарен автомобил, марка „Форд“, модел „Рейнджър“, нарушил правилата за движение по пътищата и е допуснал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което умишлено е причинил смъртта  на 30-годишния Петър – престъпление по чл. 342 ал. 3 буква „В“ във вр. чл. 343 ал.1 от Наказателния кодекс. За това престъпление НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Действително са налице данни за трайна уседналост на обвиняемия, той развива стопанска дейност, предоставя работни места и съществува нисък интензитет от опасност да се укрие. Съдът счита, че при мярка, различна от задържане под стража, съществува реална опасност от извършване на престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския апелативен съд на 23-и май 2019 г. от 10.00 часа. Адвокатите на Пирилис обявиха, че ще обжалват решението.

Само че до тогава и фермерът и двамата крадци отиват вкупом в ареста.

На двамата роми Ангел Иванов и Ангел Галджев, крали от фермата му, също бяха определени мерки за задържане под стража.

Иванов е привлечен като обвиняем за опит за кражба, извършена при условията на повторност, наказуема от НК с наказание лишаване от свобода от 1 до 10 години. Галджев е привлечен като обвиняем за опит за кражба, извършена в условията на опасен рецидив, която се наказва от НК с лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Обоснованото предположение, че двамата са извършили опита за кражба съдът изведе от показанията на свидетеля очевидец, острадало лице и тези на друга свидетелка, както и данните от протокола за оглед на местопрестъплението. Защитната версия на обвиняемите, че не са искали да крадат крави, а люцерна, съдът не кредитира, като счете, че се оборва от показанията на разпитания по делото полицейски служител и от приложения по делото снимков материал към протокола за оглед. Реалната опасност за извършване на престъпление по отношение и на двамата обвиняеми съдът изведе от богатата им предходна съдимост за престъпления против собствеността.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив на 23-и май от 15,30 часа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. На.тес.цигани.нямали.работа.нямали.чужбина.да.ходят.да.работят.научихаса.фа.човека.ивестирал
    .крадят.отва.дасе.припитават.натях.трява.даим.лепнат.петнаесет.гпдини.затвор

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина