АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Откриват Панаира на занаятите по-рано заради представянето на Купата

Панаирът на занаятите завладява Малката главна, заедно с първия фестивал „Споделени нишки“

Дипломати ще се включат в тъкането на черга, дълга 2019 см

Още преди официалното откриване на Традиционният пролетен панаир на занаятите в Пловдив, занаятчийте вече се настаниха по Узун чаршия. От днес до неделя Малката Главна и Улицата на занаятите в Стария град ще разказват и показват древно изкуство на 70 майстори от пет държави, представители на над 20 занаята. Те ще демонстрират уменията си на живо пред посетителите.

Заради тържественото посрещане на Купата на България в Пловдив тази вечер от 18 ч. откриването на панаира се измества с час напред и ще започне в  17,15 часа.

Акценти тази година са тъкачеството, залегнало в първото издание на пленера  „Споделени нишки“, и ножарството. В продължение на 4 дни 7 признати майстори тъкачи ще тъкат черга, дълга 2019 см, а финалните конци ще сложат кметът Иван Тотев и дипломати от петте държави.

В две работилници на ул. „Стръмна“ в Стария град деца ще могат да си изтъкат пано под ръководството на тъкачи, а възрастните – да изковат нож от парче метал.

Освен това в петък на стълбите на Каменица ще има парад на шапките с участието на Ирина Сардарева, а желаещите да участват могат не само да пробват шапки, а и да дефилират с любимата си собствена шапка. На дефилето с шапки на Сардарева са предвидени и награди за най-добре представените модели.

Междувременно днес се очаква двата пловдивски футболни тима ЗАЕДНО да отидат до сградата на Общината, където в 18 часа ще бъде показана Купата на България от терасата на „Стефан Стамболов“ 1.

Шествието ще премине покрай фонтана с пеликаните, чиято вода вече е оцветена в бяло, в чест на победителите в дербито.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина