АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

„Съюз за Пловдив“: На изборите имаше политически картел срещу нас

Партията сезира прокуратура за манипулирани протоколи на първия тур

Измислиха лъжата за манипулацията на екзитпола, за да не се забележат фалшифицирането на протоколи, твърдят от политическата сила

„На изборите имаше политически картел срещу „Съюз за Пловдив”. Хора и икономически кръгове от всички партийни централи работиха срещу нас. Вероятно този картел е бил сформиран и в избирателната администрация”. Това заяви днес общинският съветник от „Съюз за Пловдив” след като на извънредна пресконференция от партията съобщиха, че сезират Районна прокуратура за десетки подправени протоколи на първия тур в местния вот.

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ внасят днес в държавното обвинение сигнал за сериозни злоупотреби, извършени от членове на секционни избирателни комисии на 27 октомври. Към жалбата са приложени 1500 копия на протоколи, събрани в десет папки.
След проверка на част от тях са установени драстични разминавания между първоначално вписаните в протокола резултати и окончателно отчетените в Общинската избирателна комисия. Адвокатът на „Съюз за Пловдив“ и преподавател доц. Веселина Канатова – Бучкова, и общинските съветници Евелин Парасков, Веселин Козарев и инж. Гергана Стоянова показаха 22 протокола с поправки на ръка и дори с коректор, направени след изготвянето на оригиналните протоколи, копия от които са били предоставени на застъпниците на партията. От „Съюз за Пловдив” смятат, че вероятно това се е случило при предаването им в ОИК.

„ Настояваме прокуратурата да извърши цялостна проверка, като се направи съпоставка между отразеното в протоколите, копия от които са представени на застъпниците ни, тези представени в ОИК и тези, предоставени на и оповестени от ЦИК, както и да се извърши преброяване на бюлетините, което да установи в кои протоколи данните са отразени правилно и дали съставените протоколи от длъжностни лица са документи с вярно съдържаниеи ако се докаже престъпление, виновните лица в секционните комисии да понесат отговорност”, заявиха днес общинските съветници.

Те уточниха, че застъпниците на „Съюз за Пловдив“ са имали право да присъстват при преброяването на бюлетините и са получили протоколите от секционните избирателни комисии, подписани от всички членове на комисията, но не са имали право да присъстват в ОИК.

„Съгласно чл. 441, ал. 2 от Изборния кодекс поправки в протокол след подписването му може да се правят преди обявяване на резултатите от гласуването. Поправката се подписва от всички членове на комисията, като отстрани се пише „поправка“. Това означава, че поправки в протокола на СИК не могат да бъдат правени след обявяване на резултатите“, обясни адвокат доц. Веселина Канатова – Вучкова.

Председателят или зам.-председателят, секретарят и член на СИК предават протоколите на Общинската избирателна комисия (ОИК). Там се прави проверка и се въвеждат данните, като през това време членовете на СИК следят за точността. Когато ОИК установи очевидни фактически грешки в протоколите, те се отбелязват в тях и се подписват от членовете на СИК.

„Законът казва, че не може да има поправка на протоколите след указания в Изборния кодекс момент. Между протоколите на СИК, предадените от тях екземпляри в ОИК и съответно оповестени в ЦИК трябва да има пълно съвпадение“, подчерта доц. Веселина Канатова – Вучкова.

При проверката обаче са установени фрапиращи разлики. Съветниците посочиха няколко и представиха 22 копия на протоколите на СИК, чиито данни се разминават с обявените в ЦИК, но нарушенията са много повече. В протокола на секция 06016, заверен с подписите на председател, зам.-председател и секретар, действителните гласове на НФСБ – ВМРО са 3 (с думи и цифри). В протокола, качен в ЦИК, гласовете на НФСБ – ВМРО са 33 (с думи и цифри). В секция 02015 резултатът за НФСБ – ВМРО е 4 гласа, а в протокола, обявен в ЦИК, е 44. В секция 02066 за Кауза Пловдив са вписани в протокола 0 гласове, а в ЦИК – 20. В секция 06058 според протокола Кауза Пловдив има 5 гласа, а в ЦИК те са вече 17. В секция 06011 в протокола, заверен с подписите на председател, зам.-председател и секретар, действителните гласове на Съюз за Пловдив са 170. В протокола, качен в ЦИК, резултатът драстично е намален на 17 гласа. В секция 06024 има допълване в протокола, от което се вижда, че кандидатът на НФСБ – ВМРО Славчо Атанасов е имал 10 гласа, но с друг почерк те стават 70. В секция 06019 в протокола на СИК ясно личи, че Славчо Атанасов е имал четири гласа и че впоследствие са добавени още 40, тоест те стават 44. Числата са поправени, за да се получат бройките в протокола, като е използван коректор.

„Получава се така, че в един и същи протокол има различни резултати. В един от случаите дори има два абсолютно различни протокола от една и съща избирателна секция, а именно – протокол на СИК в избирателна секция № 162202010. В този случай уж един и същият протокол съдържа абсолютно различни данни и дори има различни серийни номера на бланките на ЦИК, които са попълвани. Това е доказателство за извършено неправомерно деяние“, коментира адвокатът на „Съюз за Пловдив“.

„Лъжата за минупулацията на екзитполовете беше измислена, за да се отклони вниманието от подправянето на протоколите. Определени кръгове искаха да избутат Славчо Атанасов на балотажа. А когато преди изборите му предричаха победа с 30 %, пак ли ние сме манипулирали вота? Това е пълна лъжа“, контрира Евелин Парасков. Той уточни, че от партията не вярват, че е възможно да се стигне до касиране на изборите и затова не са входирали жалба в Административен съд в 7-дневния срок след вота.

Съветникът подчерта, че е невъзможно да бъдат манипулирани едновременно три социологически агенции, които правят междинни отчитания на всеки три часа. „Как така те познаха процентите и на Здравко Димитров, и на Славчо Атанасов, а не познаха нашите? Сценарият с уж манипулираните екзитполове беше част от сценария срещу кандидатите на „Съюз за Пловдив“. С този сценарий се прикри кражбата на нашите гласове“, коментира инж. Гергана Стоянова.

„Разликата между Славчо Атанасов и Дани Каназирева беше едва 3,7 %. При ниската избирателна активност това прави под 5000 гласа. „По 10 гласа да ни вземат от секция, ето я разликата“, пресметна Веселин Козарев.

„Обръщам се към един неуспял кандидат за кмет, който пое към небитието след тези избори. Под вола няма теле, има друг тип органи. Славчо Атанасов е аналогов човек, за който няма място в този дигитален свят. Пловдивчани го пратиха заслужена почивка”, каза общинският съветник инж. Владимир Кисьов. Той подчерта, че това, което прави днес „Съюз за Пловдив” е превантивно действие.

„Тези и подобни манипулации и такъв тип избори отвращават всички българи. Обръщам се към големите партии в Народното събрание да работят още сега за качествен ремонт на Изборния кодекс”, обърна се на финал към парламентарно представените политически сили Кисьов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. областния управител си отива само с едно щракване на пръсти от премиера. за да остане здравка яко трябва да се потруди с женските си отвори спрямо боко. тъпата патка не се усеща ,че това е капан

  2. кака здравка на три пъти яде на избори як бой от Славчо .що се отнася кой е политически труп след тези избори стана явно – областна управа яко се развуня на умряло , на мърша , а уж „политическият труп“ Славчо , дето от 10 години все го погребвате , все по – нагоре се издига. В момента е с ранг на министър , като шеф на парламентарна комисия.

  3. С минупулацията на екзитполовете Кака Здравка отказа над 10% от избирателите на Славчо да излезнат и гласуват, от което спечели Тя и Здравко! Разликата между Здравко и Славчо щеше да е минимална и на балотажа не се знеше Кой ще победи!
    Да не говорим, че Славчо има 11 000 невалидни бюлетини за общински съветници КОЙ ЛИ Е ВИНОВЕН !

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина