Актуално

Район „Централен“ с кампания за събиране на стари гуми и акумулатори

От 18 до 22 ноември 2019 г. район „Централен” ще проведе кампания за разделно събиране на излезли от употреба гуми, отработени масла и негодни за употреба батерии и акумулатори. Инициативата е в рамките на Европейската седмица за намаляване на отпадъците, а целта й е по-голяма осведоменост на гражданите относно устойчивото използване на ресурсите.

Пловдивчани могат да предават опасните отпадъци в събирателен пункт на ул. „Георги Бенев” №4 в район „Северен“, на специализираната площадка на „Универсметал” ООД, която ще работи от 9 до 17 часа.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов  призовава гражданите да се възползват от предоставената възможност, защото по този начин се опазва чистотата на околната среда и здравето на хората.

В случай на злонамерено запалване на гуми, може да се подават сигнали на тел. 6111 – Пловдивски Общински инспекторат или в Районните полицейски управления.

Припомняме, че в сравнение с изгарянето на въглища, при горене на гуми във въздуха се отделят 407% повече хром, 392% повече олово и 1448% повече арсен. Отделените тежки метали не изчезват, а се натрупват във всичко по пътя си и чрез дъждовната вода, проникват в почвата и реките.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина