АктуалноГласовеЖивотЗабавлениеКултураМненияНовини

Проф. Шерекджиева: Отваряме АМТИИ към света

Новият ректор на Академията обеща при първа възможност да възстанови закритата катедра „Теория и история на музиката“

Крайно време е наистина да бъдем обединени, заяви проф. Шекерджиева

Да консолидира енергията в АМТИИ и да привлече отново изолираните хора. Това е мисия №1 за новия ректор на Академията проф. Тони Шекерджиева от катедра „Оркестрови инструменти и класическо пеене”. Днес следобед тя оглави Академията, а изборът е бе посрещнат с  очаквания ВУЗ-а да тръгне по нов път. Дали това ще се случи, предстои да разберем.

„ Мисията ми е да сме обединени. Ще го направя. Това е женското оръжие. Колкото и да сме различни, ние всичките обичаме изкуството и това е най-важното. Крайно време е наистина да бъдем обединени”, каза веднага след избирането си новият ректор на Академията.

На въпрос „Връща ли се класиката в АМТИИ, проф. Шерекджиева отговори: „Класиката винаги си е стояла тук, ние никога не сме бягали”.

Тя обеща да възстанови при първа възможност закритата катедра „Теория и история на музиката“.

Проф. Куюмджиев след вота

„Това го казвам пред вас, медиите. Много е важно да се знае. Поемам този ангажимент. Не забравяйте, че проф. Куюмджиев е моят рецензент за професурата ми. Определено ще работя с него, и с всички, разбира се”, обясни тя. Проф. Куюмджиев бе един от кандидатите за ректор, като на първи път той спечели доверието на деветима от делегатите на Общото събрание. Той бе основната опозиция на статуквото в Академията в последните години, в които бе закрита катедра „Теория и история на музиката“.

„ Много добре си давам сметка, че влизайки в кабинета на ректора, затварям други. Имам прекрасни студенти, дано да успея да бъда и с тях. Искрено го желая”, каза още проф. Шекерджиева.

За избора тя получила поздравления от Полша, от Италия и Франция. “ Отваряме Академията към света. Искам и трябва това да се случи. Защото знам какво води това след себе си”, заяви новият ректор.

Подчерта, че кампанията е била перфектна и толерантна.

Проф. Дженева

„ Благодаря на колегите, с които съм работила и ще продължа да работя. Това са колеги с огромен опит и те никога няма да бъдат извън моето полезрение. Аз ще имам нужда от тях, сигурна съм. Ще добавя много нови неща в живота на Академията.  А това, което искам да запазя, е сърцатостта и желанието да запазиш, да съхраниш имиджа на АМТИИ. Може не винаги да се е получавало, но проф. Милчо Василев наистина обича Академията, това е неговият живот. А първото нещо, което ще направим е да разгледаме новия закон, който вече чука на вратата. Длъжни сме да се съобразим с него. Не се страхувам от нищо ново. Имам до себе си толкова много можещи млади хора имам оптимистичното чувство, че ще успеем. Трябва да успеем”, допълни проф. Тони Шекерджиева.

Проблемът с Жълтото училище и базата ще бъде дискутиран още другата седмица.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

6 коментари

  1. ХОСТЕЛЪТ (адаптираната за „Туристическа Спалня“ от арх. Петър Дикиджиев през 70-те години възрожденска къща) на ул П.Р.Славейков № 5 следва да им се отнеме от АМТИ.
    „Стопанисването“ на Жълтото Училище на Таксим Тепе доказва, че АМТИ СЪСИПВАТ ЦЕННИ СТАРИНИ.
    (Не е луд който изяде зелника …)

  2. Да се бяхте позагащили малко, то от прекалена „ОТВОРЕНОСТ“ ще заприличате на ония каки позьорките от „Отворено Изкуство“ на приватизирания Отец; или на ОтворенаОпераТОРКА; или на ОтвореноОБЩЕСТВО (от „всички“ цветове -няма нужда!).
    Като начало не прибавяйте повече БУКВИ към АМТИ.
    Отстранете „Изобразителите“ АРТаджийци – да се надлъгват с Академията!
    400 художници в Града, как не – едвам изхранвахме десетина!

    1. ВЕЛИКИЯТ ФОЛКЛОРИСТ ДИАМАНДИЕВ ЗАМИСЛИ И ОСНОВА ФИЛИАЛ НА КОНСЕРВАТОРИЯТА ЗА НАРОДНА МУЗИКА И ТАНЦИ.
      НЕ ЗА КОНКУРЕНЦИЯ.
      НЕ ДА БЪЛВА БЕЗРАБОТНИЦИ ЗА МАЛКА БЪЛГАРИЯ.
      МЕТАСТАЗИТЕ В ЧУДОВИЩЕТО ЗАПОЧНАХА С КЛАСИКАТА (?) НО ТРЯБВАШЕ ДА СПРАТ ДОТАМ
      КАТЕДРА „АРХИТЕКТУРСКА“ НАЧЕЛО С ФЬОДОР К. КОЛЕВ, ПОДТЕЛЕТО?

  3. В Мичкюр една племенничка -май е ставало дума- щяхме да я правим кураторка. Все с артаджийци и артаджийки се мъкне, които правят хубави артаджийчета; ама да си вади препитанието покрай тях с Изкуственост не може – една круша не умее да изрисува, горкана. Та -кураторка и тя.
    НЕ ЩЕ ВЕЧЕ!
    Щом щели да откриват катедра СТРИПТИЙЗ в АМТИ (+И, +Цирк!) то милата щяла да кандидаЦтва за доцентура с дисертацията си “Pole Dancing in European Capitals”.
    Между войните.
    Покрива Европейски Столици от Копенхаген до Тирана и Любляна и дори Анкара извън континента.
    Посветен на Мелания, челник в това вдъхновено майсторство, макар и вече извън континента.

  4. НЯМА МЯСТО ЗА ДИСКУТИРАНЕ.
    Цит.: „…Проблемът с Жълтото училище и базата ще бъде дискутиран още другата седмица…“
    РАЗСТРЕЛ ПО КРАТКАТА ПРОЦЕДУРА.
    ТАЯ СЕ ГЕЛПИ И ОЛИВА И ЛИГАВИ.
    Не може и „агнето да е цяло“ = глави трябва да падат!
    Прокуратура!

    1. Могъщите мозъци на член-кореспондентите дотук не успяха да схванат, че АРХИТЕКТКАТА НА ПЪРВА ДЕВИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ е мислила, съчинила, проектирала, изчертала и ИЗГРАДИЛА Елегантен Главен Вход на величествения комплекс.
      Пък си позволяват да „подобряват“ и отлагат: „Проблемът с Жълтото училище и базата ще бъде дискутиран още другата седмица.“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина