АктуалноГласовеЗелен градМненияНовини

Прогноза: Цената на парното ще бъде намалена с между 10 и 15 %

Регулаторът има последна дума

Цената на руския природен газ за България ще бъде с 40.3% по-ниска, новината за това дойде навръх Националния празник на страната – Трети март. От тогава българите се питат защо никой не казва нищо за намаление на цените на парно.

Според енергийният експерт професор Атанас Тасев, цената на парното ще бъде намалена не с първоначално прогнозираните 20%, а с между 10 и 15%. Прогнозата си той даде в интервю пред радио Пловдив тази сутрин.

„Първо трябва да се промени нормативната уредба, защото вече ще се пресмята цената на газа, респективно на топлото, месечно, а не както до този момент – тримесечно. Второ: няма да се стигне до връщане на пари за крайния потребител, защото това е свързано с много сложна процедура.“

По думите му, надвзетите суми най-вероятно ще се приспадат от следващите сметки.

Регулаторът има перфектен механизъм, тъй като в ценообразуването той работи с прогнозни числа, а ако има след това надвзети суми или недостиг, това се отразява в следващия регулаторен период. Очевидно ще се вземе решение за прилагане на съществуващата методика. И тези надвзети 150 милиона – ще поставят всички потребители на газ, не само на топлоенергия, в позиция на кредитори в следващите месеци, може би до края на годината, коментира още проф. Атанас Тасев.

Регулаторът има последна дума, припомни енергийният експерт.

Източник: радио Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина