АктуалноГрадътИзпод тепетоМнения

Пловдивчани молят да се пуснат фонтаните в Градската градина

Така и така ремонтът не е започнал, поне като работеха бе толкова приятно в жегите да поседнеш на пейките около тях, настояват хората 

На Еньовден в редакцията ни и тази година получихме питане „защо не работят фонтаните в Дондуковата градина.

„Здравейте!

От години чакаме ремонта на най-старата градина в града ни. Май, май и това лято няма да започне. Та от трибуната на Вашата медия бихме искали да помолим Управата на Пловдив да пуснат фонтаните. Като работеха бе толкова приятно в жегите да поседнеш на пейките около тях. 

Със здраве и честит празник! 

Пловдивчани.“  

Градинката до Енергото всъщност е първата градска градина в Пловдив с представителни и обществени функции. Създадена след Освобождението през 1878 год. от прочутия Люсиен Шевалас. Главен вдъхновител и разпоредител за оформянето и е генерал-губернатора на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков. Градината е обявена за паметник на парковото изкуство (ДВ, бр.41 от 19.05.1992 г.) и със заповед на НИПК № 37/12.11.1993 г. в режим на опазване на исторически зелени площи в ЦГЧ. Затваря се в пространството между бул. „Шести септември“ и улиците „Христо Г. Данов“ и „Бетховен“. В нея се намират Природо-научният музей на Пловдив и Ритуалният дом, паметниците на Иван Вазов и Захари Стоянов. Поради особената значимост на първата градска градина за озеленяването на Пловдив тя е обявена за паметник на българската градинско–паркова култура.

Преди две години същата група граждани, преминаващи през първия парк на Пловдив, отново показаха как хората се задъхват в градината, шадраваните не работят и са задръстени от боклук. Седмица след сигнала им шадраваните бяха пуснати.

Припомняме, че в края на март тази година кметът Иван Тотев обяви, че общината работи много активно за обявяване процедурата за реконструкцията  Дондуковата градина. Проектът e одобрен, има гласувани средства от Общински съвет за 2020 и 2021 година, но може да свършим още в рамките на 2020-та, поясни градоначалникът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина