АктуалноГласовеКултураМненияНовини

Носителите на унгарското Grammy за най-добър етно албум през 2018 гостуват в Пловдив

Meszecsinka ще представи чисто новия си албум StandIntoTheDeep на 19 май от 19:30 ч. в Бар Конюшните

За новостите около успешната мултикултурна формация, за добрата атмосфера в групата и за чисто новия им албум, разказва самият основател и двигател на Meszecsinka – Емил Билярски

Meszecsinka – групата, която през 2018 г. спечели престижната награда „Фонограм” (унгарското Grammy) за най-добър етно албум, ще представи чисто новия си албум StandIntoTheDeep на 19 май от 19:30 ч. в Бар Конюшните в Пловдив. Групата е звуковата част от проекта “Европа Психеделика” на фондация “Метаарт”, който е част от официалната програма на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Заедно с Meszecsinka на сцената ще бъде и Гергана Димитрова – Belonoga – певица от “Мистерията на българските гласове” и “Ева квартет”, инструменталист и композитор.

Повече за новостите около успешната мултикултурна формация, за добрата атмосфера в групата и за чисто новия им албум, разказва самият основател и двигател на Meszecsinka – Емил Билярски.

Вълнувате ли се относно предстоящия концерт у нас?

Анамари винаги се вълнува, аз обикновено не. Но сега май и аз ще се вълнувам, защото представяме нова програма, освен това ще направим няколко песни с Гергана Димитрова – Белонога (Мистерията на Българските Гласове, Ева Квартет), които ще имаме възможност да отрепетираме само веднъж, преди концерта.

Има ли нещо по-специфично в българската публика, което ви кара да се връщате тук?

Българската публика е много топла и отзивчива. Преди години на един концерт в Пловдив две момичета пееха текста на унгарските ни песни. Помислихме, че са унгарки, но се оказа, че са пловдивчанки – толкова обичали нашите песни, че научили текста им на унгарски!

Идвате, за да представите новия ви албум Stand IntoThe Deep. Колко време продължи процеса по записването му?

Около два месеца. Зрееше около две години. Но сътворяването на един албум не се случва само във времето, по-скоро в други измерения…

Новият албум носи ли по-специлно послание към публиката?

Ние не формулираме послания към публиката. Свирим това, което излиза от нас, което ни вълнува. Песните са диалог с нашето друго аз, с енергийното ни тяло. Предишният ни албум “Наяве насън“ се занимава със състояния, които, поради липса на по-точна дефиниция, наричаме сънища. А този докосва състояния, които, поради липса на по-точно познание, наричаме смърт. Например наскоро излезлия сингъл “Гледам смъртта си“.

Вие сте от България. Как се срещнахте с останалите членове на групата?

С Анамари и Фери (басиста на групата) свирихме във Фокателеп, фолк-рок група, която веднъж посети и България. Давид е известен от невероятната формация Béla Műhely (Работилницата на Бела), членовете ѝ правят музика от саморъчно направени музикални инструменти. Давид например свиреше на спици на колело. Аз от 1984 живея в Унгария, оттогава и музицирам там, тъй че не ми беше трудно да срещна останалите.

През годините сменихте няколко музиканти в групата, как се чувствате в сегашния състав?

За нас е изключително важна атмосферата в групата. Не сме професионален колектив, а приятели, способни да се потопят в музиката изцяло. Свирил съм в групи, където с времето отношенията се износват и всичко се държи на компромиси. Месечинка бе създадена с цел безкомпромисно самоизразяване. Затова в началото се сбогувахме с тези, които не пасваха, други си отиваха сами. Тази година правим 10 години, на всички във и извън групата е ясно, що е тя, затова е лесно да се движим напред.

Как успявате да загърбите различията си, за да съхраните добрата атмосфера в групата?

Концентрираме се върху музиката.

Ако можехте да върнете времето назад, бихте ли променили нещо, както в музикален аспект, така и в личен план?

Бих се занимавал повече с моите песни, моята музика. Пиша ги от 16-годишна възраст, а записах първия си качествен албум преди две години. Сега опитвам да наваксвам, тази година ще излезнат нови неща на EmilArt.space.

Имате ли любим саундтрак от филм? Разкажете ни защо точно той.

Музиката на Family Guy. (усмихва се)

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина