АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Най-новият храм в Пловдив празнува

Това е първата църква със специална награда на журито на архитектурния конкурс „Сграда на годината

За пръв път в историята на храмовото строителство в България е издигнат метален купол с диаметър 10,7 метра, тегло 12 тона и височина 5,5 м.

Има 6 камбани, най-голямата е 200 килограма, дело на майстори от прочутия леярски род Велеганови

„Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в кв. „Христо Смирненски”, в район „Западен” бе тържествено осветен на 9 май 2015 г. в деня, когато Светата Църква празнува Пренасяне мощите на св. Николай. Днес храмът отбелязва своя празник.

Църквата представлява еднокорабна, еднокуполна базилика с височина 22 метра и площ от 200 кв. м. В двора ѝ се издига 24-метрова камбанария с два вградени часовника.

Историята на храма започва 10 години по-рано, когато Кирил Василев, собственик на фирмата „Хелиос Метал”, вижда в украинския град Николаев малък красив храм, посветен на св. Николай Мирликийски Чудотворец.  Кирил Василев е впечатлен и решава да изгради в Пловдив реплика на същия храм. Той се обръща към кметството в район „Западен”, което одобрява намерението му и дарява терен за строителството.

По препоръка на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай размерите на храма са увеличени 2 пъти и половина спрямо оригинала в Николаев. Архитектурният проект е дело на архитект Илко Николов и неговия екип: арх. Стоян Тодоров /архитектура/, инж. Станимир Стоянов /конструкции/, инж. Владо Петков /електр./, инж. Валя Николова /В и К/ и инж. Георги Георгиев /ОВК/.

Първата копка е направена на 6 декември 2010 година, а строителството започва 4 юли 2011 година. Строителният процес, който е сложен, нестандартен и уникален за България, е изпълнен от  “Хелиос метал център” ООД и партньорски фирми. Използвани са сложни конструкции, които правят сградата по-устойчива на земетръс и значително по-лека в сравнение с традиционното монолитно строителство. За пръв път в историята на храмовото строителство в България е издигнат метален купол с диаметър 10,7 метра, тегло 12 тона и височина 5,5 м., изцяло произведен и сглобен от „Хелиос метал център”.

При избора на цветовете е използвана руската традиция храмовете отвън да се оцветяват в бяло, синьо и златисто.  От външната страна храмът е покрит с 12 см минерална вата, импрегнирано дърво и 3 пласта хидроизолация. За обшивката на големия купол, както и на четирите по малки кубета и на купола на камбанарията, е използвана специална, оцветена в синьо и украсена със златни звезди неръждаема ламарина с титаново покритие, произведена в Украинския институт по титан “Фико”. Основният купол е обшит с небесно-сини метални плочки и 36 броя звезди.

Монтажът е извършен от украински и руски специалисти. Двуметровите кръстове са изработени и позлатени в работилниците на известния украински манастир Киевско-Печорска лавра. Закрепването им е направено от трима работници, качени в коша на подемна вишка, които използват специализирани уреди като лазарен отвес и компас, за да ориентират хоризонталните части на кръста точно в посока “север-юг” според изискванията на източноправославния канон.

Майстори от прочутия леярски род Велеганови отляха камбаните по технология, която се е предавала от поколение на поколение. Общо за храм „Св. Николай Мирликийски” са отлети 6 камбани, най-голямата е 200 килограма, а най-малката – 30 кг. Редът на камбаните – 200 кг., 100 кг., 80 кг., 60 кг., 40 кг. и 30 кг. е изчислен така, че да може да се изпълняват традиционните мелодии, приканващи миряните да дойдат в храма.

След края на грубото строителство през октомври 2013 година започва външната украса на храма. Фасадата е оцветена в бледожълт цвят с бели декоративни елементи. Облицовката бе довършена от семейство Андрей и Екатерина Тоцки от Волгодонск.

Подовата настилка е от четири вида гранит, доставен от Китай.

 От юли 2014 година до април 2015 година екип от художници, реставратори и иконописци с голямо старание и умение направиха всички стенописи.

Иконостасът е дело от ученици и учители от Професионалната гимназия по архитектура и дърворезба “Христо Ботев” в гр. Пловдив и представлява истинско произведение на изкуството с размери 7,25 метра на 7,50 метра и тегло 1,5 тона, като носещата му конструкция е създадена от бял бор, а дърворезбите са изваяни от липа.

Храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” бе отличен със специалната награда на журито на архитектурния конкурс „Сграда на годината”, проведен в края на 2015 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. Привнесен руцки кич, тези комундета – агенти на мацква какво друго могат да измислят, освен това чудо на чудесата за расафилите, да си мислят, че са много арни и верващи…се едно куманизин и християнска вяра, баси оксиморона!

    1. Сатрапи, архонтЦи, архонтКи и техните архонтчета да не мислиш че БЕЗКОРИСТНО са се лепнали към крадливия МУТРОполитИК = нотариален Магьосник?

      1. Да се оформи Нотариалният Акт за собственост на МОЗАЙКИТЕ на името на мутрополит Методиев на основание, че са . . . ЦЪРКОВНИ.
        (Кис-кис, само дето не е сигурно както са баш пред Св. ЛУДВИГ дали няма да ги чопнат . . . католиците)

  2. Докато простакът се олива с неговите безкористни архонтЦи в новобогаташко крадливо охолство, ИСТИНСКИ ЧЕСТНИ селски църквици се разпадат от липса на грижи и внимание.
    Понеже тая секта народецът я загърби, а Шефът-парвеню нехае за друго освен плячка.
    До – ще ВИДОВДЕН . . .

  3. Кошмарен кич! Как не се намери някой да построи модерна, елегантна църква. Да види в Скопие или в Румъния, ако няма идеи. Единственото, което могат, е да копират руски църкви.

    1. С мракобесния средновековен догматик МУТРОполитИК Методиев дето няма МОНАШЕСКО ИМЕ задължително при пострижението (понеже парашутистът на БКП към Румелията в МАНАСТИР не е стъпвал!) – а кара с даденото му от Татенцето Барета-Бияч от потомствената комунистическа Номенклатура- не можем се откопчим от Съветските влияния и подражания.
      КИЧ наистина, KITSCH да ти види окото =ванилия, тамяни, сопрани и лиготии.
      Попът ни е добре известен след като „подобри“ предостойната ни Света Марина та я издокара като ючбунарска . . . фльорца (толкова му е просташкият вкус).
      Архитектът ни е добре известен продажен подлизурко – за галагани и ф РОЗОВО ша съчинява.
      Писачът на хвалебствието ни е добре известната продажна КАЛИНКА – за галагани СТО и десет тезиса ша съчини за БУТАНЕ на партийния. . .
      КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТТА ако не, то си е Култ, СЕКТА, а не първоначалното, изконното ПРАВОславие към майчината деноминация от ВИЗАНТИЙСКО.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина