АктуалноГрадътИзпод тепетоКултураМненияНовини

Местният парламент ще решава дали да даде галерията на Гладстон на ДПХ

Решението е взето след разговор между Иван Тотев и Боил Банов

Острото отворено писмо на председателя на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева, в което тя обвини кмета Иван Тотев, че убива творческата организация, даде скоростен резултат. След като изпрати позицията си до министъра на културата с оплакване, че новата галерия на Гладстон ще бъде предоставена за управление на Градска художествена галерия, казусът претърпя обрат. Провел се е разговор между министъра на културата Боил Банов и Иван Тотев вчера, при който градоначалникът е решил да предложи на местния парламент изложбеното пространство да се даде на ДПХ. Решението дали художниците да стопанисват новата сграда ще бъде взето на сесията на общински съвет на 17 септември. Приблизително тогава се очаква и галерията да бъде открита.

„ Министър Банов изложи неговите аргументи, аз изложих своите. Поех ангажимент към министъра да депозирам в общинския съвет предложение, с което да се даде безвъзмездно на художниците новата галерия”, обясни пред радио Пловдив кметът Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Асфалтиране vs. Мениджмънт vs. Изкуство vs. Политика … успешните структури диференцират тези 4 елемента един от друг. Управлението на Пловдив „разбира“ от тях на куп..х милиони.

  2. Дали се гелпи некомпетентният крадлив инджинеринг ИМПЕРИАЛист или дали е поредната далавера ЕДИН ИМОТ ЗА ЕДНА КАКА?
    „депозирам в общинския съвет предложение, с което да се даде безвъзмездно на художниците новата галерия“
    там е работата, че тия 450 глави Артаджии НЕ СА ХУДОЖНИЦИ, те са една сбирщина Изкуственяци, организирани в нещо като Агитка с ЕднаКака начело.
    Пловдивчето няма, никога не е имало, и НЯМА КАК ДА ИМА 450 „художници“ да ги изхранва, че пък и да ги нянчи и глези с ключенца за имотчета.
    Не ли?
    Общинско Предприятие ПЛОВДИВСКИЙ ЦИРК.
    Кмете?

  3. Както СБП (писателите), както СБЖ (журналистите) или САБ (архитектите) СБХудожници беше един-единствен за Българийката, не изопачавайте нещата, нямаше кой по онова време да допусне разноПОСОЧНИ „съюзи“ да се отклоняват от соц. реализъм. Казват: „СБХ си беше, и е в София и притежава съвсем други имоти.“ ДА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И В ПЛОВДИВ НА ГЛАДСТОН и другаде. Структурите на Съюзите бяха (а и досега СА, виж архитектите) със поместни ДРУЖЕСТВА, в НашеСело си беше СБХ Дружество Пловдив.
    Какво значение има ли? Ами това, че в СБХ не мож’ се „записа“ просто така. Както и в САБ, кандидатите се представят след като се дипломират, потрудят а и поузреят, те се обсъждат, гласуват ТАЙНО ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ . . .
    Периодически се провеждаха ЧИСТКИ на идеологически неблагонадеждните или артистически заглъхналите, така че да останат най-вече ЙОНачагите от Априлското поколение. Йонито, Митьо, Енчо. Които наистина бяха ДЕСЕТИНА на свободна практика. Те държаша ключа на Гладстон. СБХ дружество Пловдив. Останалите, хем ДИПЛОМИРАНИ (ама от истинската Академия, не от килийната АМТИ+И+ЦИРК!) учителстваха из гимназиите за да не изгаснат от глад. Да, правеха „общи“ изложби, ама ЖУРИРАНИ да ти види окото, а не просто „курирани“ от ОнаяКакаОртачката.
    45о ГЛАВИ АРТАДЖИ-боклук? Що не се гръмнете, самозабравихте се, мари!
    Градът не е длъжен да нянчи и глези и отглежда 450 паразитстващи. Ако бяхте си поддържали имота (който впрочем си беше отлично композиран от Славчо Мерджанов Lege Artis вместо тия идиотски джамлъци несъвместими с Изящни Изкуства, които искат ГорноСеверноИзложение -според Трети курс Архитектура- виж на Детмага витринното остъкляване как го загърбиха! Язък за скъпите стъкла!) след като СБХ ви го отстъпи, вместо да го осерете (според сценария „КОНЦЕРТНА“) щяхте да си го имате и досега и до амина.

  4. Като знам как беше стопанисвана галерията преди ремонта, се чудя дали художниците са способни да я стопанисват изобщо и дали няма да назначат някой Линков който да съсипе сградата. Иначе е редно да си е на художниците.

  5. От достоверен източник знам,че Тотев е нямал намерението да върне сградата на ДПХ още със събарянето на сградата. Да видим как ще гласуват пловдивчани наесен. Да оставиш ремонтите за 2019,когато се изсипа цял свят а си имал парите още преди,това означава че кмета не го интересува града. Срам и позор. Повече го интересува да остане (това с оттеглянето е папагалщина на ББ) отколкото града да се представи достойно. Освен това е дал ГХГ на Краси Линков,който реди само слаби изложби и не е никакъв естет. Жалко за Пловдив-можеше да е хубав град.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина