АктуалноНовиниСъдТемида

Задръжаните в Пловдив бизнесмени за пране на пари остават в ареста

Според съдебния състав не е налице Тодор Ташев и Михаил Марков да се укрият, но съществува опасност да извършат престъпление

Окръжен съд – Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Тодор Ташев и Михаил Марков. Двамата криеха лицата си в съда

Припомняме, че те бяха арестувани в зрелищна акция посред бял ден на 1 март до Пешеходния мост, под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, съвместно със служители от сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив и на ГДБОП-София, е проведена специализирана операция за извършени данъчни престъпления и пране на пари на територията на градовете Пловдив, София, Разград и Велико Търново. Извършени са били множество претърсвания и изземвания от офиси и жилища, при които в трезори и други помещения са открити общо около 600 000 лева, в различна валута, както и документи, компютърни конфигурации и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност.

Спрямо Михаил Марков, на 38 г., е повдигнато обвинение за пране на пари – престъпление по чл. 253 ал.4 във вр. ал.1 във вр. чл. 26 ал.1 във вр. чл. 20 ал.2 във вр. ал.1 от НК.  42-годишният Тодор Ташев е привлечен като обвиняем  за пране на пари, както  и за избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери – престъпление по чл. 255, ал.3 във вр. ал.1 т.2 т.3 и т.5 във вр. чл. 26 ал.1  от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че от месец март 2017 г. до 1 март 2019 г. чрез седем търговски дружества, регистрирани в България, са били извършени парични преводи в брой, в размер на общо 5 000 000 лева, към търговски дружества в Полша и Италия. Управителите на българските дружества, които са били подставени лица с нисък социален и финансов статус, са поръчвали стока – козметика, перилни препарати и др., от Полша и Италия. Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално стоките получавало друго търговско дружество у нас, чийто управител е Ташев, на 42 г., а съдружник 38-годишната С.Т. Стоката била разпространявана от Ташев в магазинната мрежа у нас, като парите от продажбите не били декларирани и по този начин е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 000 000 лева.

Съдът прие, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение двамата да са извършили това, в което са обвинени. Според съдебния състав не е налице опасност да се укрият, но съществува опасност да извършат престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловди.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина