АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Епископската Базилика официално ще отвори врати на 7 ноември

Две специални церемонии са планирани за предварителното откриване на музейния комплекс на 26 септември

Гостите на събитието в края на септември ще се поклонят пред множеството човешки останки, открити при археологическите разкопки на обекта. Те ще бъдат препогребани в Базиликата

Иво Дернев

На 26 септември ще се състои предварително откриване на Епископската базилика на Филипопол, а не официалното. Това съобщи Нанси Шилър, Президент на „Америка за България“. Именно Фондацията е основен двигател и инвеститор в така важния и мащабен проект. В края на септември защитната конструкция на бъдещия музеен комплекс ще е почти завършена. Но ще е нужно още време за интериорната част и внедряването на всички интерактивни технологии. Тъй като те са много и последно поколение, отнема повече време, за да бъдат осигурени.

На 26 септември ще бъде открита стената с отправените на Базиликата посланията за толерантност от над 20 дипломати от целия свят на провелата се в средата на юни церемония. Те ще бъдат гравирани в стена до бъдещия вход на музея. Тогава ще се случи и едно много рядко събитие. Гостите ще се поклонят пред множеството човешки останки, открити при археологическите разкопки на обекта. Припомняме, че още в по-горните пластове археолозите попаднаха на голям средновековен некропол. Всички намерени на обекта кости ще бъдат върнати и препогребани на специално място преди самата церемония на 26-ти, а в рамките на предварителното откриване ще бъде поставена плоча на мястото, на което останките ще бъдат положени. Над нея ритуал ще извършат представители на различни вероизповедания.

След церемонията ще направим кратка панорамна разходка около мозайките, основно на второто ниво на музея. Тук ще са членовете на борда на директорите на фондация Америка за България, посланици, спонсори, които ни подкрепиха като осиновиха птица, разбира се кметът и представители на местната власт. Официалното откриване е планирано за 7 ноември. Дотогава всичко трябва да е на място. Все още няма да са готови единствено кафенето и асансьорът, но по тях ще работят партньорите от Община Пловдив. Всичко останало обаче трябва да е готово, за да отвори врати музеят за първите си посетители, каза на обекта днес Нанси Шилър.

Президентът на Фондация „Америка за България” отбеляза, че е много важно достатъчно хора да работят в музейния комплекс заради кандидатурата за влизане в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. За да се случи това всяка кандидатура трябва да отговаря на определени стандарти и критерии, а за да се спазват те в готовия обект са нужни хора. Вчера кметът Иван Тотев обяви, че в Епископската Базилика ще бъдат назначени 15 души на щат към ОИ „Старинен Пловдив”.

Радвам се, че кметът е отделил бюджет за екип, който да се грижи за бъдещия музеен комплекс. Защото трябва да се придържаш към стандартите на ЮНЕСКО, ако искаш кандидатурата ти да е успешна, коментира Нанси Шилър.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. Археолозите, проучващи обекта и некропола, не веднъж казаха официално, че индивидите в средновековния некропол са погребани по християнски ритуал, за което са доказателство и откритите артефакти!

    1. Е като са християни, защо са нужни представите на останалите религии при поклонение пред костите. Християните се препогребат по християнски обред. Обратното е оскверняване на костите .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина