АктуалноГрадътИзпод тепетоКултураМнения

Деца се запознават със съвременното изкуство по модел от музея в Есен

Близо 300 хлапета от пловдивски детски градини и училища ще преминат през образователната програма на „Пловдив 2019“

Обучението е част от изложбата за съвременно изкуство „Чуйте ни-артистичен интелект“

Тази седмица в Пловдив започна образователна програма за деца от училищата и детските градини в Пловдив, свързана с посещенията им в изложбени пространства в града и последваща работа в творчески ателиета за рисуване.  Програмата е разработена от екипи на музея „Фолкванг“ в Есен и на Берлинското биенале като част от изложбата „Чуйте ни –артистичен интелект“. Първа среща със съвременното изкуство имаха учениците от СУ „Найден Геров“ и НУ „Кирил Нектариев“. След като разгледаха творбите от колекцията на „Дойче Телеком“ в обособения творчески кът на втори етаж на Градска художествена галерия, те работиха върху своите впечатления от видяното. Ателиетата се водят от 12 медиатори, които още през ноември преминаха обучение, водено от международните експерти. Образователната програма ще приключи през юни, като през нея ще преминат близо 300 деца от пловдивските училища и детски градини. Следващите посетители на галерията са малчуганите от „Майчина грижа“, които ще се запознаят с изложбата на групи до края на април. Идеята на програмата е да срещне публиката със съвременното изкуство по нетипичен начин и да провокира творческо мислене у подрастващите.

До края на юни продължава и съпътстващата програмата към изложбата, която представя 80 творби, създадени през последните 30 години от повече от 40 художници, родени и израснали в Източна Европа и е част от колекция „Дойче Телеком“. За всички желаещи да разгледат експозицията всеки четвъртък от 10.00 часа от СКЛАД стартира и тур, който ще преминава и през шестте локации на изложбата. Разходката приключва в  Стария град.

Образователната програма включва още специализирани турове за клубовете на инвалида и пенсионерските клубове в града, които ще посетят местата на изложбата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина