АктуалноКултураНовини

Галериите в Пловдив, които да не пропускате

Вече сме ви разхождали виртуално из някои креативни кътчета в Капана, но днес открояваме някои от най-големите галерии в Града под тепетата

Далеч преди да бъде титулован Европейска столица на културата, Пловдив е възприеман като града на изкуството в България. Не само защото редица от забележителностите наподобяват истински музей на открито, но и защото има множество галерии, арт ателиета и работилници, които определено си струва да посетите. Вече сме ви разхождали виртуално из някои креативни кътчета в Капана, но днес открояваме някои от най-големите галерии в Града под тепетата.

Градска художествена галерия:

Пловдивската градска художествена галерия е официално открита на 2 март 1952 г. Понастоящем тя притежава над  7000 творби – живопис, графика, икони, скулптура, мексиканско изкуство и фотографии, разпределени в 5 зали.

Постоянната експозиция се помещава в сградата на Девическата гимназия, проектирана и построена под ръководството на арх. Йосиф Шнитер през 1881 г. Подредена е хронологично на двата етажа. Включени са над 200 оригинални художествени произведения, които проследяват развитието на българското изобразително изкуство от Възраждането до наши дни. Представени са изявени автори и характерни стилови направления. Налична е богата информация на български и английски езици. Пловдивската колекция е сред най-богатите на художествени творби от ранните периоди на развитие на българското изкуство в страната. Живописният раздел започва с най-рано датираната у нас творба със светски характер (1812). Експонирани са творби на големите ни възрожденски художници, творили преди и в първите години след Освобождението.

Временната експозиция е разположена на Главната улица и приютява временни изложби с научен и приносен характер, свързани с юбилеи на изтъкнати български художници, както и с историята и проблематиката на културния живот на страната. Представят се и изложби на чуждестранни автори, експериментални изложби и изложби на деца.

Иконната сбирка е  открита през 1975 година след дълга подготовка. Сградата е проектирана специално за иконна зала от арх. Никола Мушанов и колектив. Изградена е в близост до възрожденския храм „Св. Св. Константин и Елена“, върху кръглата отбранителна кула на ранно византийската крепостна стена в Стария град. Експонирани са най-добрите образци на иконното богатство от фондовете на галерията и сбирката на Пловдивската Митрополия. Те представят източноправославното християнско изкуство от Пловдивския край и цяла Южна България от края на ХV век до края на ХІХ век.

Останалите експозиции към ГХГ, които също не трябва да пропускате, са посветени на Цанко Лавренов, мексиканското изкуство и Енчо Пиронков.  Всички те са разположени в къщи в Старинен Пловдив.

Докато се разхождате из калдъръмените улички, посетете и колекцията от картини на бележития български художник Златю Бояджиев. Творчеството му обединява няколко цикъла: „Брезовски цикъл“; „Миньорски цикъл“ с многофигурни композиции на фона индустриален пейзаж и „Румънски цикъл“, характерен с експресивната техника.Експозицията се намира в една Къщите в Старинен Пловдив, пропускани от туристите.

Галерия Капана е другото художествено пространство, на което ви съветваме да отделите внимание. Тя се помещава в преустроената сграда на бившия магазин Детмаг на Главната улица и идеята ѝ е  да се обвърже с вече обособения арт квартал в близост. Към момента в нея може да разгледате изложбата „Пътуване по света. Изкуство от Германия“ . Това е най-мащабната ретроспекция с произведения от колекцията на Института за международни отношения на Германия. Съставена е от 350 произведения на 80 артисти от Германия и обхваща периода от 50-те години на 20 век до наши дни. Сред представените в изложбата автори са енциклопедични имена, като Герхард Рихтер, Бернд и Хила Бехер, Зибиле Бергеман, Йозеф Бойс, Арно Фишер, Катарина Фрич, Херман Гльокнер, Андреас Гурски, Матиас Хох и др.

Буквално преди 2 месеца отвори врати и най-новата изложбена зала под тепетата  – „2019”. Сградата разполага с две експозиционни зали, малко кафене и конферентна зала. Тя бе открита с експозиция, посветена на „Минимализмът в българската живопис 1944 – 2019”, а до 8.12.2019 също ще помещава част от творбите от изложбата „Пътуване по света. Изкуство от Германия“. Това е и емблемата на Община Пловдив, изградена на мястото на галерията на дружеството на пловдивските художници.

От частните пространства задължително е да посетите галерията, която постави Пловдив на картата на съвременното изкуство, благодарение на създателките си – Катрин и Веселина Сариеви. Специализирана в съвременното българско изкуство, галерията има опит в изграждане на частни колекции, консултиране на корпоративни колекции и сътрудничество с международни музеи и институции. Основното изложбено пространство на SARIEV Contemporary се намира в центъра на историческия град Пловдив до античния Одеон на улица Отец Паисий.  Галерията разполага със собствено кафене с библиотека – artnewscafé. Списъкът на представените артисти в галерията дава широк поглед към различни поколения български художници и тенденции. Авторите ѝ са професионални художници с международна кариера, които принадлежат към европейската художествена сцена.

Разбира се, в Града под тепетата има десетки арт пространства и ако изкуството е ваша страст, далеч не ви съветваме да спирате дотук. Винаги се оглеждате за скрити съкровища по време на разходките из Стария град, малките улички покрай Главната улица или в Капана.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина