АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Без зеленина около новата галерия на „Гладстон“

Част от строителните заграждения бяха премахнати и цялата визия на сградата е видима

Сменят кофите за боклук с подземни срещу галерията

Теодор Караколев

Новата визия на галерията на улица „Гладстон“ вече е ясна. След поредица скрити от обществеността процедури по проектиране, скандали, относно обществени обсъждания, промени в проектантския екип, най-накрая във финална фаза пловдивчани имат честта да видят как ще изглежда новата сграда.

Цялостният обем на сградата е подобен на този на съборената по-рано сграда на Дружеството на пловдивските художници. Новият (неизвестен) проектант е предвидил повече пешеходно пространство пред сградата, но без никаква зеленина. Така пред входа на галерията се оформя огромно пешеходно пространство с южно изложение без сянка. Самата сграда явно ще остане в този вид – фасадните решения за гладки стени, облицовани в камък, ще бъдат финалния вид – без никаква зеленина около нея. Светлият бял камък ще има същия ефект в слънчевите дни, както и в подобно решеното пространство пред ГДК „Борис Христов“, при това по-горещо и слънчево, тъй като изложението е изцяло южно.

Съществен ще бъде и интериорът на сградата. Там продължават довършителните работи, като вече си личи и вътрешното разпределение – ще има две изложбени пространства с горно осветление, разположени перпендикулярно едно на друго. Останалата част от сградата – към ъгъла на „Гладстон“ и „Виктор Юго“ ще бъде за други пространства, като все още не е ясно какви ще бъдат те – дали офиси, складове, ателиета, кафене или нещо друго. Това също предстои пловдивската общественост да разбере постфактум.

Ново за зоната е и смяната на кофите за боклук по „Гладстон“ срещу галерията. Старите „бобри“ вече са премахнати и там се оформя пространство за подземни кофи за боклук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

13 коментари

  1. Малко сложихте каруцата пред коня и избързахте да пишете, че няма да има зеленина, а то ще има. Може би не колкото ви се иска, но ще има.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина