АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Без зеленина около новата галерия на „Гладстон“

Част от строителните заграждения бяха премахнати и цялата визия на сградата е видима

Сменят кофите за боклук с подземни срещу галерията

Теодор Караколев

Новата визия на галерията на улица „Гладстон“ вече е ясна. След поредица скрити от обществеността процедури по проектиране, скандали, относно обществени обсъждания, промени в проектантския екип, най-накрая във финална фаза пловдивчани имат честта да видят как ще изглежда новата сграда.

Цялостният обем на сградата е подобен на този на съборената по-рано сграда на Дружеството на пловдивските художници. Новият (неизвестен) проектант е предвидил повече пешеходно пространство пред сградата, но без никаква зеленина. Така пред входа на галерията се оформя огромно пешеходно пространство с южно изложение без сянка. Самата сграда явно ще остане в този вид – фасадните решения за гладки стени, облицовани в камък, ще бъдат финалния вид – без никаква зеленина около нея. Светлият бял камък ще има същия ефект в слънчевите дни, както и в подобно решеното пространство пред ГДК „Борис Христов“, при това по-горещо и слънчево, тъй като изложението е изцяло южно.

Съществен ще бъде и интериорът на сградата. Там продължават довършителните работи, като вече си личи и вътрешното разпределение – ще има две изложбени пространства с горно осветление, разположени перпендикулярно едно на друго. Останалата част от сградата – към ъгъла на „Гладстон“ и „Виктор Юго“ ще бъде за други пространства, като все още не е ясно какви ще бъдат те – дали офиси, складове, ателиета, кафене или нещо друго. Това също предстои пловдивската общественост да разбере постфактум.

Ново за зоната е и смяната на кофите за боклук по „Гладстон“ срещу галерията. Старите „бобри“ вече са премахнати и там се оформя пространство за подземни кофи за боклук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

13 коментари

    1. „…проектантът също остана неизвестен…“ отново „АРХ“ е напълно прав, че е абсурдно, че е ПРОТИВОЗАКОННО, че е престъпно да се крие името / идентичността на подписалия архитектурните чертежи и планове (което е разбира се свързано със ОТГОВОРНОСТИ както професионални / правоспособност, ало, КАБ? -така и КРИМИНАЛНИ при злополуки).
      Прокуратурата да не би да е . . . на заплата (която си тече и без главоболия)?

  1. В титулатурата на Автора не пропускате ли, че е Honoris Causa на „Академия“ за Музикално, Танцово и ИЗОБРАЗИТЕЛНО (?!?) Изкуство и ЦИРКАДЖИЛЪК?
    И то без да го закупува (с намаление) като Мендето.
    Милата.

  2. Сега можем да си дадем сметка колко некадърно се управлява Градът от жалки инджинернгове.
    Вместо да се поддържа, ремонтира, позакърпва където требе (за малко пари бе, майна! Както КОНЦЕРТНАТА, засрана умишлено по сценарий от БУТАЧИТЕ пардон, бутателите) те я събориха.
    За да цунат едни по-други ресурси (сякаш; или грешим?)
    Че тя си беше отлично композирана постройка, с добри пропорции и вътрешно разпределение, а не хамбари.
    Джам и тенеке тук-таме може, ама не навсякъде, а около ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА – ХИЧ (или тези ша са от Открехнатите, „ОТВОРЕНИ“ Изкуствености?)
    Славчо Мерджанов си е най-изявеният архитект от Злати Трап.
    Гласувайте за САРБ наесен („Селянки за Амер. Разви. БГстан“)
    Хак ни е!

  3. ЕТО ПАК СЕ ЗАГЕЛПИ В ДРЕБНОТЕМИЕТО АКАД. ПРОФ. Д-Р АРХ. КАРАКОЛЬОВ (ИЗГЛЕЖДА НЕ СИ Е ВЗЕЛ ОЦЕНКАТА НА ИЗПИТА ПО ОЗЕЛЕНЯВАНЕ, ТА НЕРВНИЧИ И ТРУПАЕТ ТОЧКАМИ).
    НАЙ-ПОСЛЕДНА ГРИЖА Е ДА СЕ ЧУЧНАТ ПАЛМИТЕ ТОТЕВИТЕ, КАКИНОТО (ОРТАЦИ МУ ГИ ОСИГУРЯВАТ ЗА 22 ЧАСА! ЗА МОЯ СМЕТКА!)
    НАЙ-ПЪРВА ГРИЖА Е, ЧЕ ПРЕДИ „ИНДЖИНЕРИНГ“ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ПРАВЕШЕ ДОБЪР (ИЛИ ЗАДОВОЛИТЕЛЕН ПОНЕ) АРХИТЕКТУРИНГ КОГАТО ИМАШЕ ЗАКОННОСТ В БГСТАН.
    ОДОБРЕН ОТ КОМПЕТЕНТЕН ЗАКОНЕН ОРГАН.
    ЗАЩИТЕН ПРЕД КОГОТО ОТ ГРАМОТЕН (ДИПЛОМИРАН, БЕ КАРА КОЛЬОВ!) АРХИТЕКТ С ДОКАЗАНА И ПОТВЪРДЕНА ОТ КАМАРАТА КАБ ПРАВОСПОСОБНОСТ.
    ВЛАСТНИКЪТ / ВЛАСТИТЕЛЯТ КОЙТО НАРУШИ ТОЗИ РЕД НА ОБЩЕСТВЕНОТО СТРОИТЕЛСТВО ЗАСЛУЖАВА ЗАТВОР ПАРДОН ЗАНДАН САМО ЗА ТОВА, БЕЗ ДА СЕ БРОЯТ КРАЖБИ. НАРУШЕНИЯ И ПРОИЗВОЛИ В ДРУГИ СЛУЧАИ.
    (ОБЩЕСТВЕНОТО, ПЪК И ЧАСТНОТО, О, ЙЕС!)
    КМЕТЕ, ХВАЛА!

  4. Сиво, безлично, жега, пустиня, безинтересно…….жалко. По същия начин унищожиха пространството пред Дом на Културата. Защо?
    Следва кино Космос.

  5. На фона на първата визуализация, това си е направо супер. Това сигурно е нова тактика – показват нещо скандално и после и по-обикновенни неща се приемат добре.

  6. Жалка работа. Така изглеждащи сгради се правиха преди 50 години. Обществените сгради за култура са винаги изключителни архитектурни творения. Но за некомпетентния Тотев и за онези от ГБС, които се интересуват само от парите-резилтата е резил.За архитекта също.

  7. В Дубай ония хабибита повече зелено са сложили отколкото нашите тука….Дано да сеят нещо,че иначе трябва да слагаме оня нещастник ТОТЕВ за Подчаси там,ба го в дневалния…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина