АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеМненияНовини

Херо Мустафа си тръгна с българска носия от Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Гледаме напред към отварянето на Епископската базилика през април, тя е пример за публично-частна инициатива, каза дипломатът

„ Имахме отлична среща с г-н Димитров и нашите екипи. Това е втората ми визита в града. Първия път бях в този великолепен град като турист, днес съм тук официално. Говорихме за разнообразни теми, включително най-голямата публично-частна инициатива- Епископската базилика. Гледаме напред към отварянето на музея през април. Говорихме още за икономически и културни партньорства. Пожелавам на кмета и екипа му да направят най-доброто за Пловдив”, каза американският посланик у нас Херо Мустафа след срещата си в общината с градоначалника Здравко Димитров.

Двамата разговаряха повече от 45 минути веднага след поднасянето на венци на паметника на Васил Левски. В кметството посланик Мустафа получи и първата си традиционна българска дреха- автентична носия. Обеща, че ще я облече и че ще се снима с нея за Фейсбук.

„Срещата мина на високо ниво. Стана въпрос и за Голямата Базилика, и за Малката Базилика, за това, че тези обекти трябва да бъдат включени в ЮНЕСКО. Всички сме на това мнение. Говорихме си за Стария град, за Тютюневия град.  Тя е много добре запозната, идвала е в Пловдив и преди това. А нейният съпруг е влюбен в Пловдив. Казал е, че това е най-хубавият град в България. Явно е човек с вкус”, каза на свой ред Здравко Димитров.

Той също подчерта, че Епископската Базилика е отличен пример за публично-частно партньорство. И разкри, че е поет ангажимент пред премиера на 2 април обектът да бъде открит.

От общината делегацията на Херо Мустафа се отправи пеш към Епископската базилика, където бе посрещната от президента на Фондация „Америка за България” Нанси Шилър, която ги запозна с последните новости в бъдещия музеен комплекс и с оставащите довършителни дейности. Посланик Мустафа бе изключително впечатлена от пищните мозайки, върху които реставраторите продължаваха да работят дори по време на посещението й. „ Този музей ще бъде нещо великолепно. Голямо богатство!”, заключи тя, след като обходи целия комплекс заедно с Нанси Шилър и Здравко Димитров.

За първи път в Епископската базилика попаднаха и много от представителите на новата местна власт. Сред които и назначеният за директор на ОИ „Старинен Пловдив” Богомил Грозев. „Скоро аз ще управлявам обекта. Това е голяма отговорност”, обясни влезлият за първи път в Базиликата бивш телевизионер на Херо Мустафа към финала на обиколката.

Американският посланик видя и мозайките в античната жилищна постройка Ейрене в археологическия подлез, които се намират в културен център Тракарт.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина