АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Топ 3 на най-посещаваните места от младите хора в Пловдив

Любимите места на тийнейджърите в Града на тепетата

Даниела Калчева, стажант*

Пловдив е град, в който човек може да открие всичко, което търси. От спиращите дъха гледки от тепетата – до освежаващите разходки в парка. За всекиго има по нещо. Зависи какво човек търси. Тук ще ви представим топ три на най-посещаваните места от младите хора в Града на седемте хълма.

Централният парк

За никого не е изненада, че едно от най-предпочитаните места от младото поколение е Цар-Симеоновата градина, наричана още „Зеленото сърце на града“. Тя е подходяща за срещи, разходки и отдих под прохладната сянка на дърветата. Паркът е предпочитан и от любителите на скейтборда и ролерите, които запълват свободното си време в каране и практикуване на любимото хоби. Цар-Симеоновата градина си остава и най-любимата локация, където човек може да седне с приятели на някоя пейка и да прекара един прекрасен ден сред природата.

Множеството фонтани внасят допълнителен елемент на свежест в  парка.  Докато повечето хора се стичат към Пеещите фонтани, за да се насладят на шоуто, има и такива, които предпочитат по-малките, но неотстъпващи по красота фонтани в Цар-Симеоновата градина. Един такъв е този на гръцката богиня на земеделието Деметра. Той  се намира на едно много спокойно и в същото време романтично място, привличащо към себе си заради своята уютна и спокойна атмосфера, далеч от глъчката, която се носи от Главната улица и по-централната част на парка.

Капана

Духът на Капана завладява всеки, който пристъпи в него. Той е едно от местата, където, разхождайки се из тесните криволичещи улички, ще се натъкнете на множество младежи, които през свободното си време се срещат с приятели и пият кафе в някое от заведенията. Капана привлича със своята атмосфера все повече и повече туристи, които остават поразени от магията и специфичния дух, витаещ там. Много влогъри от чужбина казват, че кварталът на творческите индустрии е задължителен за посещение и че без съмнение ще се върнат там. Любими  заведения на младите  са „Котка и мишка“, „Паваж“ и „Барабана“ . За тях тийнейджърите споделят, че: „атмосферата е спокойна, хората са мили и позитивни. Местата са идеални за почивка и разпускане, а вечер и за забавление!”

Мола

За съвременните млади хора моловете са предпочитани за срещи на тийнейджърите. Всеки е привлечен от шопинг центровете по един или друг начин. За едни там е магазинът, в който могат да открият търсения от тях чифт обувки, например. Други са привлечени от прожекциите в киносалоните, а трети се отдават на сладка раздумка с приятели и отиват там, за да похапнат нещо вкусно и да прекарат един незабравим ден.

Но какво още правят младите? Селфитата в съблекалните на някои от най-големите брандове са популярна дейност сред тийнейджърите. А докато някои се забавляват, правейки си снимки, други се нареждат на опашка, за да си купят билет за филмовите прожекции . Не е изключено  в киносалоните да се натъкнете на хора, облечени по странен начин. Но спокойно, сигурно сте си купили билет за някой блокбъстър, а хората със странните дрехи са просто фенове, предрешени като своите любими герои. Кажете ми обаче, какво е един мол, ако няма книжарница? Книжарницата в Mall Plovdiv дава изключителна възможност на любителите читатели да почетат книга, докато си пият сутрешното кафе или следобедния чай. В последните години се наблюдава засилен интерес от страна на младото поколение към книгите. Затова нека никой не се изненадва, когато влезе в някоя книжарница и види група младежи, търсещи следващото си четиво.

*Даниела Калчева е лауреат на конкурса „Написано за Пловдив“, организиран от район „Централен“. Тя спечели  трето място с есето си „Пловдив – древен и вечен“, а част от награда ѝ е стаж в медиите Под тепето и Капана. Талантливата Дани е в 11 клас на Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“.

Източник: Lostinplovdiv.com.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина