АктуалноБългарияГероите на деняНовиниПод небето

Стартира кампания за създаване на Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив

330 000 лв. са необходими за ремонт и обзавеждане на помещенията за създаването му, от тях 6115 лв. вече са дарени

Вижте как може да подкрепите каузата

Фондация „За нашите деца“ даде официален старт на кампанията за привличане на обществена подкрепа за създаването на  Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив. Началото на кампанията бе поставено в пекът след обяд в сградата на бившия пансион „Рада Киркович“, зад Четвъртък пазара в Пловдив.

Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За нашите деца“ и Йорданка Паунова, дългогодишен директор на ДДЛРГ „Рада Киркович”

Представители на фондацията разходиха дошлите съмишленици, приятели и представители на бизнеса и дипломати в сградата на бившия дом за деца, лишени от родителски грижи на двата етажа, където ще бъде разположен и бъдещия Комплекс. Те се намират на второ и последно ниво.

Всеки един от специалистите на фондацията очакваше гостите в помещението, в което ще работи с деца и родители. Те показваха порутените стаи и визуализация на това как ще изглежда съответната стая в бъдеще.

В момента в сградата е тъмно и прашно, липсват прозорци на места. Оставихме нещата така, за да усетите автинтичната атмосфера, каза Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За нашите деца“.

„Днес, на това място, поставяме началото на кампанията ни за превръщане на помещенията, които видяхте, в пространства за подкрепа, за изграждане на увереност в родителите, за развитие на децата, включително на тези с увреждания, за свободно общуване между професионалистите в социалната сфера. Знам, че мечтата ни е амбициозна, но съм убедена, че е постижима, когато правилните партньори повярват в каузата ни и застанат до нас. Вярвам, че в лицето на всеки от вас, ние ще намерим съмишленици, с които заедно ще вдъхнем нов живот на тази сграда и ще я превърнем от дом за осиротели деца в прекрасно средище за хармонично развиващи се деца“, обърна се към дошлите Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За нашите деца“, след като заедно всички гости, разгледаха сградата и помещенията, които предстоят да бъдат ремонтирани.

На старата на кампанията присъстваха зам.-кметът по „Европейски  политики и социални дейности“ Анести Тимчев, зам.-кметът с ресор “Спорт и младежки дейности” Георги Тютюков, директорът на дирекция „социална политика Веселена Ботева, Йорданка Паунова, дългогодишен директор на ДДЛРГ „Рада Киркович”, както и представители на бизнеса и Клуба на Консулите.

330 000 лв. са необходими за създаването на  Комплекса за ранно детско развитие, от тях 6115 лв. вече са  дарени, от тях  5635  лв. финансови средства и 480 лв. за материали.

Подкрепа за каузата заяви Генералният консул на република Турция в Пловдив от името на Клуба на консулите. Дипломатите ще дарят половината от събраните средства на благотворителния базар, който организират през месец март в града.

Един от дългогодишните спонсори на фондацията българския клон на международна минна компания „Дънди Прешъс Металс„, също декларира, че застава зад тях и в това начинание.

Ваня Шалапатова благодари на хората и компаниите, които вече са повярвали в каузата и са изготвили безвъзмезно проекта за ремонт, интериорния дизайн, визиите за кампанията. Както и на хората, които са поели ангажимент да предоставят безвъзмездно необходимите бои, и електроматериали.

„Нашата цел е до края на тази година да стартира ремонта на предоставените ни помещения, за да можем следващата пролет да се срещнем отново тук в различни условия, в които да посрещенем първите деца и семейства, нуждаещите се от услугите на Комплекса“,  разказа Шалапатова.

Тя напомни, че фондацията, която ръководи, вече 28 години защитава правата на децата в България и работи в партньорство с децата, семействата, общностите, местната и изпълнителната власт за развитие и щастливо детство в сигурна семейна среда на всяко дете.

В Комплекс за ранно детско развитие ще предоставяме и развиваме разнообразни интегрирани услуги за постигане на оптимално развитие на децата в ранна детска възраст и подкрепа за сигурна семейна среда и по този начин ще продължим да работим за  преодоляване на рисковете за живота и здравето на децата. В рамките на комплекса ще има обучителен център за специалисти, родители, кандидат-осиновители и кандидат приемни семейства, както и  музейна експозиция, която ще разказва историята на дома и на деинституционализацията  в България.

Всеки може да подкрепи каузата по два начина. Като направи парично дарение, което ще бъде инвестирано в ремонтните дейности 

Вторият начин е като дарите строителни материали, необходими за ремонта на помеженията.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. Преди да дарите информирайте се дали ще има индоктринация с ЛГБТ на децата. Дали фондацията има връзка с отнемане на деца и прочие.Всичко красиво изглежда докато не се разберат целите.Имайте предвид,че в Канада е забранено да се говори против ЛГБТ и тяхна фирма е спонсор. Да не се окаже,че няма да познаете детето си след пране на мозъка му.Трябва фондацията сега да каже какви пропаганди ще прилага върху децата и дали се откроява от ЛГБТ пропаганда.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина