АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Слави Георгиев: Превръщат площад Централен в една огромна бетонна фурна

С бетон и арматура подменят 17 века история на площад „Централен“. Дългото чакане не си струваше, смята председателят на групата общински съветници от ПФ в остра позиция относно реализацията на проекта

„Ремонтът или както претенциозно го наричат от градската управа – ревитализирането на площад „Централен“ се превърна в поредната сапунена драма на отиващия си управленски мандат. След три години забавяне по всички възможни фронтове, след безкрайните оправдания на общината, че подобни обекти се реализират бавно, защото са за десетилетия напред и гражданите трябва търпеливо да изчакат, най-отговорно заявявам, че дългото чакане просто не си струваше”, заявава председател на групата общински съветници от ПФ в остра позиция относно реализацията на ключовия за града проект. Той смята, че на площадното пространство върви някакъв ремонт, който обаче не може да се нарече съживяване.

„Напротив. От място, което имаше свое специфично излъчване, сега площадът се превръща в огромно празно пространство, застлано с грозна настилка, която го прави още по-сиво и потискащо. И бутафорно на вид. Защото, в момента, визуализацията на древната археология, характерните римски колони се изливат буквално от бетон и арматура. Това ли си представяме, когато казваме „Пловдив – древен и вечен“??? С бетон и арматура подменят 17 века история. Създаването на такъв безвкусен и евтин декор в центъра на Пловдив е напълно неприемливо. За съжаление, общината повтаря този опасен рецидив, подобни намерения имаше и за „ревитализирането“ на древните останки по Небет тепе”, допълва в позицията си до медиите Георгиев и я визуализира със снимки от обекта.

„Пловдивчани искаха нещо съвсем друго. Мястото да бъде ново, свежо и с много повече зеленина отпреди. И освен да си направим „тегела“ – любимата пловдивска разходка, да можем да поседнем, да поговорим с приятели, да отморим, да прекараме приятно и забавно част от свободното си време. На ремонтирания площад „Централен“ нищо от това няма да е възможно. Вместо да получат нови възможности, пловдивчани ще загубят любимата си Главна улица, защото малките островчета зеленина са премахнати напълно. А трябваше да бъдат създадени още кътове с пейки и дървета. Но сега се оформя една огромна и празна площ, без никаква естествена и дори изкуствена сянка, която през по-голямата част от деня ще бъде неизползваема и дори опасна за хората, особено при летните температури. Това не е резултатът, който пловдивчани очакваха да получат след въпросния скъп ремонт. Причината за тази сериозна несполука е липсата на одобрен от Общинския съвет на Пловдив проект за строителните дейности. Така общинското управление направо уби идеята за съживяването на площада. И сега го превръща в една огромна бетонна фурна, опасна за преминаващите хора, празно пространство, без никаква функционалност и архитектурна ценност. Наивно е да се мисли, че предвижданото разполагане на кафенета и чадъри в една малка част ще създаде сянка и ще социализира бетонната празнина. Очевадно е, че това няма да се случи. Правилното решение беше още повече зеленина, кътове за сядане и отмора и поне няколко модерни водни площи, който да отнемат топлината. И се питам, след като решиха да покрият площада с неприветливите сиви и потискащи плочи, защо не им дойде на ум да наредят на тяхно място извадените от булевардите павета, които поне щяха да спестят средства и да внесат повече дух и излъчване, характерни за Пловдив”, казва още Слави Георгиев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

16 коментари

  1. Пощата няма нужда да се бута. От нея става чудесен археологически музей. Сега музея е на площад Съединение, неудобно място за туристически маршрути.

  2. Така ще е,като не останаха пловдивчани които да ги е грижа,а само селчаци от околията,на които им е все тая,дошли са за някой кинт да изкарат,не се учудвайте!!!
    Когато не живееш с атмосферата и средата на този град и не ги усещаш с всяка частица от тялото,няма как да ти пука.
    Няма гражданско общество,само селташко стадо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина