АктуалноГрадътКултураНовини

Пламен Панов: В бюджета за култура не са само парите за събития

Само бюджетът за събития е с 200 000 лв повече, уточни зам.-кметът

Към средставата за култура, които общината отделя, влизат пари за археология, подобряване на материална база и много други

През 2020 финансират техническо проектиране на Кино Космос и облагородяване на Форум Юг и Изток около Пощата

Около 10 млн лева са всички средства, които Община Пловдив отделя за култура. Тези средства са много повече от споменатите в медиите 0,6%, тъй като в тях влизат не само средства за културния календар и събития, а много други неща, свързани с подобряване на материална база, проектиране, археология и още, коментира зам.-кметът по култура Пламен Панов пред медиите.

Ако погледнем само средствата за събития, те се увеличават – тази година са с 200 000 лв повече от предходната и са близо 2 млн лева, уточни Панов. Продължаваме да финансираме стари проекти, има и много нови, които за пръв път ще се финансират чрез културния календар, като събития на Регионалната занаятчийска камара или Пловдив джаз фест на Мирослава Кацарова, добави Нина Димовска. Тя уточни, че не смята за правилна критиката, че общината разходва незаконно средства, когато сама организира различни събития. Няма как да дадем, например, честванията на годишнинте на Ботев, Левски и други национални герои или пък празника на града да се организира от някой друг, аргументира се тя.

Около четвърт милион лева ще отдели Община Пловдив за археологически разкопки през 2020 година. Част от тях са свързани с обекта Мал тепе край Маноле. Те са извън град Пловдив, но Мал тепе е изключително ценно и може да привлича туристи от цяла Европа, което ще помогне именно на Пловдив, коментира Панов.

Важно перо са средствата за техническо проектиране на Форум юг и изток – частите около Пощата, които все още не са облагородени. През 2020-а година ще се проектира, като се надяваме скоро да можем и да отделим средства и завършим консервация и реставрация на обекта с облагородяване, където е нужно. 300 000 лева са отделени за Одеона и Форум север.

Сред другите проекти, които са включени в разходите за култура на общината, са ремонт на зала Лотос, както и други помощи към Природонаучния музей, свързани със залата за прожекции и нов аквариум, средства за техническо проектиране на Кино Космос, къща Недкович в Стария град, Голямата базилика и др. Пламен Панов разкри и интересна идея къща Ламартин да се превърне в резидентен център, съвместно с френското правителство, което може да отпусне средства за това.

Очаква се да се получат и средствата от наградата за „Пловдив 2019“ от фонда на Мелина Меркюри, като тези средства вероятно ще са за по-мащабни събития, коментира Панов. Бъдещето на фондацията зависи от Управителния съвет, добави той. Неговото лично мнение обаче е, че тя трябва да продължи да съществува и да се използва изградения капацитет и контакти.

 

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина