АктуалноГрадътКултураНовини

Наградиха победителите в конкурса за сувенири на Епископската базилика

Победителят с дизайнерска идея за чанти, химикалки и възглавници

Сред оригиналните идеи – играчки, пъзели, пощенски марки, поставки за чаши и много други

23 проекта на индивидуални артисти или екип от творци участваха в конкурса за сувенири, свързани с Епископската базилика. Победител стана младият Кристиян Мончев с проект за тениска, възглавници, химикалки и платнена чанта, базирана на елемент от мозайките в базиликата. Той бе определен след представяне на проектите днес в „малкия брат“ – Малката базилика от представители на община Пловдив, фондация Америка за България и академия „Градът“.

Общо 14 от проектите бяха номинирани за наградите, а всичките 23 участват в изложба, подредена в Малката базилика. Всички участници направиха кратки презентации на идеите си, след което жури реши призовата тройка. След Мончев награда получи Пламена Тонкева, също с идея за дизайн на платнена торба, както и дамски чанти и други подобни продукти. Третата награда взе Димитър Къркеланов с група керамични чаши с релефна декорация. Ивайло Борисов пък бе отличен като любимец на публиката с най-много споделяния във фейсбук. Неговият дизайн е основан на стилни прости форми, които се съчетават в букви, птици и други форми и знаци, които могат да се използват върху тениски, ключодържатели и др.

Сред останалите оригинални идеи имаше пъзели с дизайна на мозайките, къщички за птици – с връзка към птиците в мозайките, различни играчки, пощенски марки, пантофи, поставки за чаши, ключодържатели и др. Любопитно е, че конкурсът привлече участници от целия свят – освен от пловдивската АМТИИ и няколко столични университета, участници имаше от студенти или завършили в Берлин, Ваймар, Лондон.

„Искахме да разберем дали тези шедьоври на християнското изкуство – мозайките в базиликата – да вдъхновяват творци и за съвременни произведения. Явно могат, и резултатите са впечатляващи“, коментира Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация „Америка за България“.

Освен награждаването, гостите се насладиха и на дефиле от момичета, облечени в оригинални рокли с дизайн в стила на мозайките.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина