АктуалноБългарияГласовеМненияПод лупа

Може да се наложи Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да бъдат извадени от НС

Това става ясно от отворено писмо на ДБГ, където се посочва, че ЦИК е нарушила закона

Правото на избран за член на ЕП да се оттегли сатава със заявление  пред Европейския парламент до 7 дни преди датата на първото му заседание

Движението призовава участвалите в евроизборите партии да сезират заедно Конституционния съд

Председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев изпрати писмо до всички български партии, коалиции и независими кандидати, участвали в изборите за Европейски парламент, с призив да обжалват заедно незаконното решение на Централната избирателна комисия за обявяване на българските евродепутати. Това ще покаже кой има кураж да извади #КОЙ от българския парламент, коментира Димитър Делчев.

На 31 май т.г. ЦИК не съобщи имената на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС, които бяха редовно избрани, а на следващите от листата на партия.

ЦИК наруши закона като обясни по-късно, че Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са заявили пред Комисията, че се отказват да бъдат евродепутати. В Изборния кодекс обаче не е предвидена подобна процедура на отказ, след като кандидат за евродепутат е участвал в изборите и е бил избран, се казва в писмото.

В писмото си ДБГ уточнява, че не  може да се отрече правото на избран за член на Европейския парламент да се оттегли. Заявлението обаче следва да се подаде пред Европейския парламент до 7 дни преди датата на първото му заседание. Факт е, че междувременно за г-н Карадайъ и г-н Пеевски ще възникне несъвместимост с качеството им на български депутати, което може да доведе до изваждането им от Народното събрание. С решението си от 31 май 2019 г. ЦИК е иззела незаконосъобразно тази функция на Европейския парламент.

ДБГ припомня, че според Изборния кодекс резултати от вота за български представители в ЕП могат да се обжалват в 7-дневен срок след обявяването на имената на избраните евродепутати. Достатъчно е само един от участвалите в изборите за Европарламент да подаде жалба до Конституционния съд, за да бъде разгледан казусът с незаконосъобразното решение на ЦИК. Срокът за обжалване изтича на 7 юни 2019 г.

В заключение ДБГ изразява готовност заедно с участници в евроизборите да внесем жалба в Конституционния съд. Практиката на нарушаване на закона и подмяна на вота на избирателите продължава вече прекалено дълго, призовават от Движението.

Вижте текста на отвореното писмо под наслов „ Призив за законност“:

До всички председатели на партии, коалиции и независими кандидати, участвали в изборите за български представители в Европейския парламент на 26 май 2019 г.

Уважаеми господа,

На 31 май 2019 г. Централната избирателна комисия взе решение 456-ЕП, с което обяви избраните членове на Европейския парламент от Република България. Вместо да включи в решението имената на г-н Мустафа Карадайъ и г-н Делян Пеевски, ЦИК обявява следващите двама в листата на ДПС за избрани, а именно Атидже Алиева и Искра Михайлова – Копарова. Комисията мотивира решението си с оттегляне на съгласието на първите двама да бъдат обявени.

Движение България на гражданите счита, че въпросното решение на ЦИК е порочно поради противоречие с Изборния кодекс, Конституцията на Република България и нормите на Европейския съюз, които касаят избора на членове на ЕП. Редица признати експерти по български изборен процес и процедури изразяват същото становище.

Изборният кодекс предвижда 4 основания за предсрочно прекратяване на пълномощията на избран член на Европейския парламент. Според чл. 391 от ИК това са: подаване на оставка, смърт, установяване на неизбираемост или несъвместимост. Към датата на решението на ЦИК нито едно от тези основания не са налице по отношение на г-н Карадайъ и г-н Пеевски, които  видно от изборните резултати на 26 май, несъмнено са избрани за членове на Европейския парламент.

В конкретния случай Централната избирателна комисия е приложила процедура, която не е предвидена в нито един български или европейски закон, а е измислена от самата комисия. Като краен резултат на тази енигматична процедура г-н Карадайъ и г-н Пеевски се заличават от листите на ДПС, след като за тях са гласували лично общо 18 313 български избиратели и са избрани за членове на Европейския парламент. Излиза, че двамата никога не са били кандидати в изборите, въпреки че дори в изборния ден са били такива. Следва да се отбележи, че техният отказ да бъдат кандидати е подаден извън всякакви срокове, предвидени за това в Изборния кодекс.

Решение 5 от 2001 г. на Конституционния съд разглежда сходна хипотеза и заключава, че никой друг не може да казва дали едно лице е избрано за изборна длъжност или не освен избирателят. В случай, че за листата и лицето има достатъчно гласове, ЦИК е длъжна да го обяви за избран, без да се съобразява с последващи събития. В противен случай Комисията подменя волята на избирателите, каквото право тя няма.

В заключение, не може да се отрече правото на избран за член на Европейския парламент да се оттегли. Заявлението обаче следва да се подаде пред Европейския парламент до 7 дни преди датата на първото му заседание. Факт е, че междувременно за г-н Карадайъ и г-н Пеевски ще възникне несъвместимост с качеството им на български депутати, но те са били наясно с този риск, когато са се кандидатирали. С решението си от 31 май 2019 г. Централната избирателна комисия е иззела незаконосъобразно тази функция на Европейския парламент.

Уважаеми господа,

Поради тези и други съображения считам, че е наш дълг към законността и справедливостта да оспорим решение 456-ЕП/31.05.19 на ЦИК по предвидения в чл. 393 и сл. ИК ред. Законът дава това право на кандидатите за евродепутати, партиите и коалициите, регистрирани за изборите за Европейски парламент. Крайният срок е 7 дни от датата на обявяване на решението.

Изразявам своята готовност заедно с Вас или Ваши кандидати за евродепутати да внесем жалба в Конституционния съд. Практиката на нарушаване на закона и подмяна на вота на избирателите продължава вече прекалено дълго.

Крайно време е да защитим законността в България!

С уважение: Димитър Делчев

Председател на Движение България на гражданите“.

Снимка на корицата: Flashnews.bg

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина