АктуалноБългарияГероите на деняНовини

Капана два дни в спасителна акция за бедстващо коте (СНИМКИ и ВИДЕО)

Клиент и барман от „Котка и мишка“ спасиха животинчнето, катерейки покриви

Единствено от Пловдивската пожарната бяха готови да откликнат на зова за помощ

Два дни малко коте подлудяваше работещи, живеещи и туристи в Квартала на творческите индустрии в Пловдив. Палавникът бе преодолял преграда на изоставена сграда в Капана, стигнал до последния етаж, където прекара близо две денонощия, мяукайки сърцераздирателно, без възможност да излезе.

Шокираното животинче зовеше за помощ непрекъснато, а собственици и персонал на двете заведения срещу изоставената сграда на улица “Златарска“ пробваха всякакви начини да го примамят, или да осигурят достъп до имота, но напразно. На втория ден от Веджик и Паваж звъняха няколкократно на Общината и на Спешния телефон 112. От първото място им обясниха, че няма общинска служба, която да извърша такива услуги, а от националния телефон за спешни случаи ги отрязаха с обяснението, че не „разкарват“ пожарната за котки.

Снимките, които виждате са от понеделник вечерта, час преди щастливата развръзка. В групата има и италиански туристи, които недоумяват как в Пловдив няма такава служба за защита на животните. На отговора ни, че в почти цяла България няма такава, ченетата им увисват още повече.

Признаваме си, че тук се опитахме да използваме силата на медията и „привилегията да си четвърта власт“, защото вече имаме зад гърба си опита от намирането на Крум Сираков – пещерняк и Димитър Кунев – алпинист, които преди повече от две години единстевни откликнаха на призива за бедстващото коте на остров в река Марица и го спасиха, след две денонощия в средата на коритото, спускай се с въжета от моста.

Добрата новина: Котето, захвърлено в река Марица, е спасено

Обадихме се на местната Пожарна и те с изразиха готовност да изпратят екип, веднага щом има свободен.

През това време един от барманите на Котка и мишка – Ния, чиято смяна бе свършила и нейна приятелка – Евдокия, вече бяха извадили стълба от едноименния коуъркинг, вдигнали главния редактор Иво Дернев от копютъра (над бюрото му е капандурата за покрива) и незнайно как в тъмнината стигнали до бедстващото животинче.

Едната е одрана, а другата ухапана, но и двете отказаха да бъдат снимани, не дадоха подробности за опасната акция по керемидите и си тръгнаха щастливи, пускайки пакостника на паважа на ул. „Христо Дюкмеджиев“ пред смаяните погледи на групата.

Майката на рошавия калпазанин веднага го подгони, а ние побързахме да се обадим на пожарникарите да не идват.

Екипът на Под тепето изразява искрената благодарност от името на всички съкварталци на РДПБЗН и нейния началник комисар Георги Мангараков за готовността да помогнат!

Кварталът благодари на Ния и Евдокия, Пожарната също им благодари!

Кои са спасителите на котето, захвърлено в река Марица

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина