АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Кандидатите за ректори на Медицинския застанаха пред студентите

Срещите на четиримата претенденти за поста с представители на Студентския съвет се проведоха при закрити врата

Иво Дернев  

Кандидатите за ректор на Медицински университет се срещнаха с представители на Студентския съвет днес, за да им разкрият визията си за развитието на ВУЗ-а в следващите четири години. Дискусиите с четиримата претенденти за поста обаче се проведоха при закрити врата, не бяха допуснати нито представителите на медиите, нито представители на академичния състав на университета. На общото събрание, което трябва да излъчи следващия ректор на 13 септември, на глас имат право 15 представители на Студентски съвет.

Всеки от кандидат-ректорите имаше по 30 минути за презентация и отговори на въпроси. Първи пред кандидат-висшистите в аудиторния комплекс излезе проф. Илия Баташки- бивш депутат от БСП, екс директор на УМБАЛ „Св. Георги” и на МВР болницата, професор по медицина от Медицинския институт на МВР. Той акцентира в повишаването на квалификацията на кадрите, които обучават студентите. Проблем, който те му поставиха в рамките на срещата. „Това е напълно изпълнимо. Изложиха аргументи за участие в изпитния процес, т.е. да бъдат своеобразни контрольори, за да се гарантира прозрачност”, каза след срещата проф. Илия Баташки.

Създаване на онлайн платформа за лесен достъп до материали с профили на всички студенти и преподаватели бе един от акцентите на проф. Карен Джамбазов- изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Георги”, професор в Катедрата по УНГ болести на Медицински университет – Пловдив и ръководител на катедрата, председател на Експертния съвет по УНГ болести към Министъра на здравеопазването. мениджър на годината с награда от Българския лекарски съюз за 2016 г.

Той предлага материални стимули за добри резултати на студентите, дори и тези, които са платена форма. „Предлагаме стимули и за студенти с високи спортни постижения, защото животът е показал,че трябва да има обвързване между резултатите от нашия труд. И обратно- тези, които не полагат усилия, няма да бъдат стимулирани”, коментира проф. Джамбазов.

Като проблем проф. Джамбазов посочи начина на изпитване, който не изключва субективизма. „Изпитите в повечето клинични дисциплини са на базата на тест, след това е практическият изпит и накрая – устният. Устният, обикновено, има най-голяма тежест. В много университети в Европа изпитът става напълно анонимно и обикновено се извършва писмено, като по този начин се минимализира възможността за субективизъм при оценяването на студентите. Разбира се, това е свързано с много по-добра организация и логистика на самия изпит. Възможно е тази практика да бъде пренесена и тук. Това е една от целите, които сме си поставили, наред с изграждането на онлайн платформа, възможности за апликация на мобилно устройство, с което студентите да са в непрекъсната връзка с графика си за упражнения, лекции и прочие. Това е едно от нещата, които ще се опитаме да направим- да променим условията, по които протичат изпитите, за да намалим субективизма”, каза проф. Карен Джамбазов.

По отношение чуждестранните студенти, които са една трета от общия брой във висшето училище, кандидат-ректорът заяви, че англоезичното обучение е на високо ниво, но са нужни опреснителни езикови курсове за преподавателите, но и студентите, за да могат те да се социализират и да участват в живота на града. „При обучението по медицина има пряк досег с пациента, затова владеенето на български език, малко или много, се налага. Но това са неща, които трябва да бъдат обект на широко обсъждане и преценка, защото решения от този тип не трябва да се взимат еднолично ”, поясни още проф. Джамбазов.

Специални стипендии за пълни отличници предлага третият кандидат-ректор – проф. Николай Бояджиев. Деканът на Медицинския факултет има амбициите да разшири функциите на Кариерния център, който да осигурява почасова работа на студентите в университета. В концепцията му е заложен строеж на Мултифункционална спортна зала, както и съвременно информационно осигуряване чрез служебен акаунт, който да позволява достъп до личното студентско положение и библиотечната база данни. Проф. Бояджиев смята да инициира анкетно проучване за мнението на студентите, преподавателите и потребителите на кадри за качеството на образованието в университета, както и да създаде фонд за гост-лектори от България и чужбина.

Единствената жена, кандидат за поста, се оказа последна на срещата със студентите. Проф. Марияна Мурджева – зам.-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност, е убедена, че добрите практики и постиженията дотук трябва да бъдат съхранени и доразвити и в бъдеще. Тя се надява в следващия мандат да има нов учебен корпус и библиотека.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Едиснтвената жена на срещата със студентите първо не беше последна на срещата, второ се представи най-достойно, а трето е и с най-големи шансове! За пояснение!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина