АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

ДПХ: Иван Тотев унищожава най-старото дружество в България

Снежана Фурнаджиева: Иван Тотев даде обещание, че ще предаде новата сграда за безвъзмездно ползване на ДПХ и ние – художниците на Пловдив, му гласувахме доверие

Ще потърсим правата на Дружеството на пловдивските художници в съда, заканва се председателят на творческата организация

Ден, след като Иван Тотев обяви официално решението си да не се кандидатира за трети мандат, председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева излезе с остро отворено писмо срещу кмета. То бе разпространено до медиите преди броени минути, а в него ръководителят на ДПХ обвинява градоначалника, че унищожава най-старото дружество в България, тъй като е предоставил за управление новата галерия на Гладстон а Градска художествена галерия.

107-годишното Дружество на пловдивските художници загива. Кметът Иван Тотев отнема изложбената зала на пловдивските художници като демонстрация на  надмощие и политическа власт. В последните дни на няколко пъти той обяви, че новата сграда на ул. „Гладстон“ 32 ще се управлява от Градска художествена галерия. Нещо повече – внесено е предложение  Общинския съвет за увеличаване на щата на структурата, ръководена от Красимир Линков.  Директорът на ГХГ от своя страна обяви, че графикът на новата галерия вече е запълнен. С този свой акт Иван Тотев унищожава най-старото дружество в България с над 450 членове.  Без изложбена зала няма как да развиваме художествена дейност, с която години наред допринасяме за авторитета на Пловдив като град на художниците. Невъзможността да показваме планираните изложби може да предизвика и дипломатически скандал, защото от две години организираме международна изложба на Хинес Лиебана- проект „ХИГА“ с концерт на Лора Долорес Гайтан от град Кордова. Тя е съвместна инициатива за Европейска столица на културата на Дружеството на пловдивските художници с института Сервантес и посланика на Испания в България. Предвидена е в периода от 22 октомври до 20 ноември в сградата на ул. „Гладстон“ 32, а финансирането е изцяло от испанска страна. Отпада и финансираната Община Пловдив по Културния календар изложба „100х100 пловдивчани“  от 1 октомври до 18 октомври. Има и още събития – като изложбата „15х5“ в Есенния салон на изкуствата, които няма как да реализираме, а сме организирали, защото Градска художествена галерия, въпреки че няма официален публичен документ за управление, вече е наредила календара на събитията в залата на ул. „Гладстон“ 32”, казва Фурнаджиева в отвореното си писмо.

Тя заявява, че ДПХ води неравностойна битка с Тотев в продължение на шест години с желанието да съхрани дома си. „Галерията е построена е от държавата, за да бъде предоставена безвъзмездно със заповед №800 от 11 януари 1975 г. на пловдивските художници за отнета от тях друга сграда. Общината поиска да разруши сградата и да построи нова на нейно място – идея, посрещната с много протести от гилдията ни. Кметът Иван Тотев даде обещание, че ще предаде новата сграда за безвъзмездно ползване на ДПХ и ние – художниците на Пловдив, му гласувахме доверие. През 2017 г. подписахме Меморандум за сътрудничество между Община Пловдив и Дружество на пловдивските художници, който бе утвърден с решение на Общинския съвет”, подчертава в писмото си председателят на организацията.

Снежана Фурнаджиева припомня, че дружеството е работило по изготвянето на задание за проектиране на новата изложбена зала, а общината го използвала това задание, за да направи търга за проектиране и строителство. „Продължихме активно да следим и помагаме в процеса на строителството, въпреки че проектът бе осакатен от Иван Тотев – еднолично и тайно, без обсъждане с гилдията ни и с пловдивската общественост. След като построи това, което искаше, сега кметът иска да погази и подписания меморандум от 2017 г. Така ще изпълни до край целите си – да отмъсти заради протестите ни, да ни остави на улицата и да превърне галерията в зала за конференции”, смята председателят на ДПХ.

Тя разкрива, че е информирала премиера Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, председателя на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов, омбудсмана на Мая Манолова, като твърди, че ДПХ има подкрепата на последните трима.

„ Решени сме да стигнем до край – в Меморандума са предвидени санкции в случай, че една от двете страни не го изпълни. За да възтържествува справедливостта, ние ще потърсим правата на Дружеството на пловдивските художници в съда”, категорична е в писмото си Снежана Фурнаджиева.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. фантазирам: Ако 450- те членове на ДПХ решат да си платят за въпросната зала “инженеринг“,би трябвало да броят по около
    6 666.66лв за сметката платена на гбс от държавата. Въпреки че, ако имаха тези 3 000 000, дали биха пожелали да си купят точно тази сграда?
    През 1975 година, когато е построена старата сграда, съществуваше Група на пловдивските художници “КЪМ СБХ“, в която членуваха и излагаха не само членове на СБХ. СБХ си беше, и е в София и притежава съвсем други имоти.

    1. ГЛУПОСТИ и върховна некомпетентност! Както СБП (писателите), както СБЖ (журналистите) или САБ (архитектите) СБХудожници беше един-единствен за Българийката, не изопачавайте нещата, нямаше кой по онова време да допусне разноПОСОЧНИ „съюзи“ да се отклоняват от соц. реализъм. Цит.: „СБХ си беше, и е в София и притежава съвсем други имоти.“ ДА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И В ПЛОВДИВ НА ГЛАДСТОН и другаде. Структурите на Съюзите бяха (а и досега СА, виж архитектите) със поместни ДРУЖЕСТВА, в НашеСело си беше СБХ Дружество Пловдив.
      Какво значение има ли? Ами това, че в СБХ не мож’ се „записа“ просто така. Както и в САБ, кандидатите се представят след като се дипломират а и поузреят, те се обсъждат, гласуват ТАЙНО ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ . . . Периодически се провеждаха ЧИСТКИ на идеологически неблагонадеждните или артистически заглъхналите, така че да останат най-вече ЙОНачагите от Априлското поколение. Които наистина бяха ДЕСЕТИНА на свободна практика. Те държаша ключа на Гладстон. СБХ дружество Пловдив. Да, правеха „общи“ изложби, ама ЖУРИРАНИ да ти види окото, а не просто „курирани“ от ОнаяКакаОртачката.
      45о ГЛАВИ АРТАДЖИ-боклук? Що не се гръмнете, самозабравихте се, мари!

  2. А? ПЛОВДИВ ЕДВАМ ИЗХРАНВАШЕ СЕДЕМ-ОСЕМ ХУДОЖНИЦИ НА СВОБОДНА ПРАКТИКА, ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ (ДИПЛОМИРАНИ ОТ АКАДЕМИЯТА, И ТО НЕ ОТ КИЛИЙНАТА АМТИ+И+ЦИРК) УЧИТЕЛСТВАХА ИЗ ГИМНАЗИИТЕ.
    „…унищожава най-старото дружество в България с над 450 членове…“
    „…унищожава най-старото дружество в България с над 450 членове…“
    „…унищожава най-старото дружество в България с над 450 членове…“
    450 ГЛАВИ ИЗКУСТВЕНЯК СЕГА ОТКЪДЕ СЕ ПРЪКНАХА И ЩО ЗА ИЗКУСТВЕНОСТ ПРАВЯТ И АРТАДЖИЛЪК И МАЙМУНДЖУЛУК И „ОТКРЕХНАТО ИЗКУСТВО“ (КИС-КИС) И ЗАЩО ОЧАКВАТ ГРАДЪТ ДА ГИ ГЛЕЗОТИ И НЯНЧИ?
    СЪБОРЕНАТА ГАЛЕРИЯ БЕШЕ НА СБХ, А НЕ НА САМОЗВАНОТО ДПХ.
    ОТДЕЛЕН ВЪПРОС КОЛКО КОФТИ Е НОВАТА СЪС ТИЯ ДЖАМЛЪЦИ АБСОЛЮТНО НЕСЪВМЕСТИМИ С ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА КОИТО ИСКАТ ГОРНО СЕВЕРНО ОЩЕ ОТ ТРЕТИ КУРС НА АРХИТЕКТУРАТА = ВИЖ КАК НА ДЕТМАГА ВИТРИННИТЕ ОСТЪКЛЯВАНИЯ СА ГИ ЗАГЪРБИЛИ, ЯЗЪК ЗА СКЪПИТЕ СТЪКЛАРИИ.
    ОТДЕЛНО СЪЩО: НАЙ-СТАРО НЕ БЕШЕ ЛИ *П*Е*В*Ч*Е*С*К*О*Т*О* ???

  3. Дружеството на пловдивските художници с над 450 изтъкнати и преизтъкнати членове би трябвало и само да може да си изгради и поддържа свое изложбено пространство.

  4. Абсурдно е да се жалваш от действиета на един безкултурен индивид на други също толкова безкултурни и безскрупулни…просто трябва да ги изметем дружно и от местната, и от националната власт…друг изход няма…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина