АктуалноБългарияГласовеГрадътКултураМненияНовиниПод лупа

Докато няма официално решение на УС на Фондация Пловдив 2019 за промяна на срока, то действащият срок за кандидатстване по покана „Наследство” е 30.11.2019 г.

Вносителят на предложението за спиране на срока по програма „Наследство“ Веселина Александрова – общински съветник от Демократична България отговори на въпросите на творци до редакцията на Под Тепето по повод решението на Общински съвет – Пловдив.

Адвокат Александрова подчерта, че изказва личното си мнение, тъй като инициативата за такова решение дойде от нея.

„След решението на Общински съвет миналия четвъртък да препоръча на Фондация Пловдив 2019 спиране на срока по покана „Наследство” до попълване състава на Управителния й съвет творците в Пловдив се питат дали да спазват първоначално обявения срок – 30.11.2019 г. Въпреки че Общинският съвет бе единодушен в решението си, че процедурата по кандидатстване по отворената покана трябва да бъде спряна, той няма правомощия да задължи Управителния съвет да вземе такова решение. Затова и решението е „Препоръчва…”.

Изцяло в компетенциите и волята на Управителния съвет е да спре срока и отговорното действие ще е да стори това незабавно, ако приеме препоръката на принципала Общински съвет, а не да държи творците в напрежение до 12 без 5. В отговор на въпроса „ Да спазваме ли обявения срок в момента, или да изчакаме?” – докато няма официално решение на Управителния съвет за спиране/промяна на срока, то действащият срок е 30.11.2019 г.

А на въпроса „Какви са следващите стъпки?” – какво смятам, че следва да се направи оттук нататък и какво ще предприема аз – описвам по-долу. Другите общински съветници може да имат други идеи. Очаквам в следващите дни да стане ясно и това.

Как следва да продължим според мен:

Това, което е от изключителна важност сега, е максимално бързо и открито Общинският съвет да избере членове на Управителния съвет. Ако не го сторим още на следващото заседание на 5-ти декември, рискуваме през първата половина на 2020 година Пловдив да няма събития по покана „Наследство“.

Освен бързината и откритостта, на дневен ред стои въпросът и за хората, които ще оформят облика на новия Управителен съвет. За да не се говори за „ментор“ на Фондацията, който решава еднолично, няма нищо по-важно от това в управлението да имаме хора, които не се страхуват да отстояват позиции и различно мнение. Именно такива хора могат да гарантират, че няма да наблюдаваме посредствеността, на която бяхме свидетели.

Да излъчим нова политическа квота, не е добро решение.

Затова предлагам да поправим една несправедливост и да поканим обратно хората, които спечелиха титлата Пловдив ЕСК 2019. Припомням, че Манол Пейков бе несправедливо отстранен с решение на Общинския съвет и в знак на протест срещу тази несправедливост Пенка Калинкова, Любозар Фратев, Мариана Чолакова и Милена Чакандракова едновременно напуснаха Управителния съвет.

Ще настоявам за среща с кмета Здравко Димитров и заместник-кмета по култура, на която да поканим Манол Пейков, Пенка Калинкова, Любозар Фратев, Мариана Чолакова и Милена Чакандракова. Среща, която да е предварителен разговор преди сесията на Общински съвет и на която да им се извиним и да ги убедим да се върнат. Искрено се надявам, че въпреки дълбокото си разочарование и огорчение ще се съгласят.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. а настоящите кучета ги яли..ами тези дето са дали идеи за Книгата те къде отиват…айде сега половината град да се върне на брега на рекаата, когато таман пресъхва. само мозъце се ръсят…четете бе хора, питайте

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина