АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Деца боядисваха яйца в църквата „Света Марина“

Стотици хора се събраха в храма за  ритуала Велик Маслосвет

Фоторазказ на Владимир Янев

На днешния най-светъл ден от Страстната седмица – Велики четвъртък, от рано сутринта много хора изпълниха Митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив.

Тук бе отслужен ритуала Велик Маслосвет, който се прави само един път в година. Той е известен още с името Елеосвещение – освещаване на маслата. Маслосвет се отслужва за излекуване на телесни и душевни болки.

След литургията в двора на Пловдивската митрополия Дядо Николай посрещна близо сто деца за голямото боядисване на червени яйца. Част от децата са от социалните домове на Пловдив, други са от областта  и сдружение „Паралелен свят“.

Ритуалното боядисване е част от благотворителната кампания „Добротата е безценна” на доброволците на БЧК и се провежда за поредна година.

Владиката благослови малчуганите, помаза бузките им с първото червено яйце и всички заедно произнесоха молитвата „Отче наш”. Николай Пловдивски ги увери, че са желани гости в храма и им пожела да бъдат здрави, добри християни и добри човеци.

По обед в Стария град „Национална асоциация на децата и младите хора с диабет“ стартира  кампанията си “Деца боядисват яйца за деца“. По-късно кошници с яйца и козунаци ще бъдат отнесени в детските отделения по диабет към УМБАЛ „Св.Георги“ и МБАЛ „Медлайн“.

След края на акцията в късния следобед ще се открие благотворителна изложба с продажба на картини в кафетерия до Балабановата къща. Произведенията са рисувани от деца от столичното 143-то СУ “Г. С. Раковски”. Набраните средства ще отидат за купуване на сензори за най-малките с диабет – децата до 5 годинки.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина