АктуалноМненияПод ножаСъдТемида

Делото за „Цитрусовата афера“ отново не можа да стартира

На разпоредителното заседание не се яви един от подсъдимите, защитата му също не знае къде е

Издирват го  

Ход на насроченото за днес разпоредително заседание по делото за данъчна измама, станало популярно като „Цитрусовата афера“, не бе даден.

Припомняме, че то бе насрочено в разпоредително заседание от понеделник, 25.02.2019 г. до сряда, 27.02.2019г. и по него са подсъдими общо 14 лица. Срещу тях са повдигнати обвинения за престъпления, касаещи източване на ДДС за над 5,5 милиона лева, извършени в различно съучастие или самостоятелно извършени през периода декември 2008 г. до септември 2012 г. Схемата, свързана с внос на цитруси от Гърция, е действала в продължение на четири години като в нея са изполвани фирми – бушони. Основните обвиняеми са пловдивския бизнесмен Сотир Янков, наричан „Дон Портокал“, съпругата му Елена и дъщеря им Мария. Янкови и съучастниците им бяха арестувани през 2012-та година, но по- късно бяха освободени под парична гаранция. Оттогава обвинителният акт е връщан два пъти на прокуратурата заради процесуални нарушения. След поредната корекция актът е редуциран от 1000 на 400 страници, съобщи прокурорът по делото Дилян Пинчев.

В края на миналата седмица в специално съобщение до медиите подсъдимият за данъчни измами Янков обяви, чрез заявление до съда, че не желае да бъде сниман, нито медиите да ползват негови стари фотографии от съдебните зали.

Днес в Съдебната палата не се яви един от останалите 13 подсъдими.  Става дума за Томислав Томов. Неговият защитник адвокат Радка Кръстева заяви, че нямам връзка с клиента си.

„Този човек няма собствен дом, имущество и работа. Предишния път беше в Англия, може би отново е заминал. Никой от подсъдимите няма забрана да напуска пределите на страната“, заяви тя пред Пловдивския окръжен съд.

Делото бе отложено за 26 и 27 март, тъй като присъствието на всички подсъдими е задължително.

Дотогава Томов ще бъде издирван на известните му адреси, чрез близки роднини и справки на МВР дали не е напуснал страната.

Снимка: архив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина