АктуалноБългарияНовиниПод небето

Двама пловдивски тийнейджъри разказаха на връстниците си от пет държави по света за Пловдив 2019 на връх Немрут в Турция (ГАЛЕРИЯ)

11-класниците Емилиян и Богомила участват в благотворителна фотоизложба, която разказва за експедицията

Четирима журналисти и един художник съпреживяха невероятното приключение и също се включиха със свои снимки, за да подпомогнат социална инициатива на Клуба на консулите под тепетата

Соня Попова

Богомила и Емилиян са 11-класници от Пловдив, които преди дни се завърнаха от едно незабравимо пътуване. Определят го като „пътешествие във времето“. Те изкачиха връх Немрут в южната ни съседка, облечени във фланелки с емблемата на Пловдив 2019.  Развяха българския флаг и разказаха за най-стария жив град в Европа – Пловдив, който през 2019 година ще е културната столица на Стария континент. Разказът им чуха техни връстници от Турция, Бразилия, Мексико, Парагвай, Аржентина и Тайван.

Емилиян Вълчев и Богомила Калчева от Пловдив бяха участници в XIX-я поход за мир 2018-а. Домакини на събитието са Ротариклуб „Немруд“ в Адъяман, които близо 20 години посрещат младежи в неравностойно положение от цял свят и заедно покоряват  митичната и величествена планина Немрут – един от забележителните паметници на елинистичния период и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Емо учи в специалността „Декор“ в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и има говорен дефект. Той е страхотен художник, носител е на награда на Министерството на културата, затова от училището препоръчват именно него като участник в проекта. Три от картините си Емил подарли на организаторите на инициативата, а те пък зарадвали с една от тях малката Шейма, която е с двигателни проблеми и също е изкачила върха.

Боги има затруднения със слуха, учи в Професионалната гимназия по туризъм и се очертава като много добър млад майстор-сладкар. „Това е невероятно място, като омагьосана съм”, написала на върха девойката.

Двамата споделят, че  да вдигнеш ръце към слънцето на височина 2150 метра  надморска височина на митичната планина Немрут и да извикаш „И аз успях!” е  невероятното приключение, докосване до боговете и попиване на хиляди години човешка история. Децата благодарят за подкрепата на: Българо-турския литературен клуб и Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, както и на ротарианците под тепетата.

„Идеолог на проекта е дългогодишната директорка на училище за деца с увреждания в Адъяман – Сонгюл Йондер.  Този проект дава сили на всеки един да покаже, че може да стигне до боговете. Немрут е паметник на световното културно наследство и покоряването му изпълва с енергия,“ разказа Жорж Трак, който е бил ръководител на българската група по време на XIX-я Поход на мира.

Немрут е предпочетен, тъй като планината не е тежка за изкачване и дава възможност и на трудно подвижни младежи да покорят върха, на който се намира в планинската част на Анадола и е увенчан с пирамида – гробница на Антиох. Тя е заобиколена от статуи, високи 9 метра, изобразяващи, както самия него, така и божества, въплътени в глава на орел или лъв. В култов надпис, Антиох, който управлява между 69 и 36 г. пр.н.е., декларира, че е построил мястото за вековете и идните поколение като благодарност към боговете и своите предшественици.

Групата е успяла в същия ден да посети и може би най-значимото откритие на модерната археология, който се намира в местността Гьобекли тепе. Там има изумителен храмов комплекс, открит случайно през 1994 година от турски овчар, а немският археолог Клаус Шмид организира началните разкопки. Първата постройка в Гьобекли тепе е издигната някъде около 10 000 г.пр.н.е, изпреварвайки Стоунхендж с цели 7000 години. „Храмовият комплекс е безспорно доказателство, че човешката цивилизация съществува от много по-отдавна, отколкото сме предполагали досега”, уточни Жорж Трак.

След покоряването на върха всички участници в проекта от 17 държави по света се събрали на обща трапеза и играли …хоро.

„Приятелите ни ротарианци от Бразилия специално дойдоха да ме поздравят, че играя добре техния танц, а аз им казвам, това е българско хоро“ разказва Жорж.

Дошло е време да търсим приликите, които ни обединяват, а не да търсим разликите между нас като хора! С тези думи художникът Жорж Трак откри снощи фотоизложба на участниците в проекта в Културен център Тракарт.

В пловдивската група, освен Емо, Боги и Жорж, участваха още Шенар Бахар от Турското консулство под тепетата и колегите журналисти Деляна Лукова, Елвира Георгиева, Дима Шопова и Николай Райшинов. Техни снимки също са включени в изложбата. Те могат да бъдат откупени с благотворителна цел.

Това, което най-много радва хората по света е споделянето, каза снощи генералният консул на република Турция в Пловдив Хюсейн Ергани. Негово превъзходителство откупи две фотографии на откриването и обяви, че средствата ще бъдат дарени за социална инициатива на Клуба на консулите.

Откриването на фотоизложба и срещата-разговор с участниците в проекта „И ние покорихме Немруд” привлече много заинтересовани пловдивчани снощи в културен център „Тракарт“. Публиката се наслади на прекрасните изпълнения на флейтистката  Чисем Зафер, преподавател в Държавната консерватория при Тракийски университет в град Одрин.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина