АктуалноБългарияГласовеИзпод тепетоМненияМоите отговори

Да не те пуснат на изложба в бъдещата Европейска столица на културата

Таня Грозданова

Остават по-малко от 50 дни до датата, на която Пловдив ще се окичи с короната „Европейска столица на културата 2019“.

Достатъчно ли е времето за промяна на манталитета ни, така че да покажем това, което искаме да види света от града, с който толкова се гордеем? Или ние – неговите хора, ще продължим да демонстрираме, че „работим толкова, колкото ни плащат“? Тези въпроси ме мъчат от известно време…

Заради графиците на всички, ние планираме посещенията за попиване на изкуството, в най-добрия случай поне седмица предварително. Така в петък след обед е дошъл моментът да заведа приятел, който пристигна отвъд Океана, на изложбата „Архетипи“ на световноизвестния американски фотограф Роджър Балън в Градската художествена галерия на Главната улица. Наясно съм с работното време на галерията, но въпреки това съм проверила всичко отново, заради зимния график. В Интернет и на вратата пише, че работи до 17,30 часа.

И така в 17,07 сме пред входа. Обаче вратата не поддава на бутане, нито на дърпане, а от вътре зад щанда ни гледа сърдито един мъж.

Тогава забелязвам ключа в ключалката на пода и му правя въпросителен знак с рамене. Той пристига с походка, която издава колко му е неприятна цялата ситуация. Отключва, открехва и препречва със снага входа, като че ли сме от онези досадни съседи, които нахлуват и вечно ти искат нещо.

Изваждам най-пленителната си усмивка, поздравявам и казвам, че бихме искали да разгледаме изложбата. Не мога да ви пусна, отсича той и прави опит да затвори. На въпроса „защо“ получавам отговор, че с клиенти се работи до 17,15 часа. Пак с усмивка подхвърлям, че това не го пише никъде и тогава той ми демонстрира тактика на полицай, който охранява протести – изпъва снага, за да се възвиси над моите 1,54 см, уплътнява глас и заявява:

„Вижте какво, госпожо, този разговор не ми е приятен въобще! Обърнете се към ръководството!“

Вратата започва да се затваря и аз го уверявам, че ще го сторя още в понеделник.

Речено – сторено. Получавам отговори, които вече знам. Директорът на ГХГ – Пловдив Красимир Линков коментира по телефона, че галерията работи със зимно работно време с клиенти от понеделник до петък от 9 до 17,30 часа, а в събота и неделя от 10 -17,30. Не е типично за галерията в петък да затваря по-рано, увери той. Според него, въпросният служител е превишил правата си, което е изключение.

Естествено, неговият служител е представил случката по малко по-различен начин. Разказал, че ни е поканил да разгледаме изложбата само на първия етаж. В същото време, в разговора с ръководството, като разбрал, че единият от петъчните посетители е журналист дори попитал защо не се представил и добавил, че щял да ни пусне тогава?!

Не се представих, защото не ходя на изложби само по работа. Да, журналистическата карта отваря много врати, но не и тези, за които трябва да се плаща. А изкуството струва пари.

Обаче магазинът му има работно време, което не винаги кефи магазинерката! Когато изнурената продавачка ви обясни, че няма сили и ви помоли да сте по-бързи, вие се съобразявате, нали?

Наясно съм с бюджетните структури, със заплатите в тази сфера и липсата на „персонал“ (бел.авт.: думата е в кавички, защото навява на мисълта за неодушевен предмет, а всъщност това са хора), затова задавам горните въпроси към отговорните „структури“ (бел.авт.: думата е в кавички, защото навява на мисълта за неодушевени предмети, а всъщност и това са хора).

Не е ли време да се замислим за работното време на културните институции в бъдещата Европейска столица на културата, защото бъдещето ще е настояще след 47 дни?

Ако „отговорните структури“ нямат капацитета да се справят с „липсата на персонал“, може да потърсят помощ. Не е страшно.

Иначе отговорите на онези въпроси по-горе ще си останат такива, каквито ги усещаме към днешна дата – докато изкуството продължи да бъде недостъпно за „масовия потребител“ не само заради цената, а заради работното време, заплатите и манталитета на хората, които участват в представянето му.

И честно да ви кажа, не ми е кеф, че директорът на галерията ни се извини!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина