АктуалноГрадътКриминалеМненияНовиниПод ножаСъдТемида

Апелативният съд пусна под гаранция кипърския фермер, прегазил крадец

Поради липсата на реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление продължаването на задържането на Димитрис Пирилис би било в противоречие с Европейската конвенция за защита правата на човека и българското наказателно законодателство, отсече Темида

Пловдивският апелативен съд пусна кипърския фермер Димитрис Пирилис на свобода с мярка „парична гаранция”. Магистратите отмениха определението на Окръжен съд, с което е взета  най- тежката мярка за неотклонение  задържане под стража спрямо земеделеца, прегазил крадец,   като вместо това взе спрямо него по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция в размер на 10 000 лева и неговото освобождаване, след внасянето й.

Спрямо Димитрис е повдигнато обвинение  за това, че на 11/12 май 2019 г., в землището на село Болярино при управление на товарен автомобил, марка „Форд“, модел „Рейнджър“, нарушил правилата за движение по пътищата и е допуснал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което умишлено е причинил смъртта  на 30-годишния П.Г. За това престъпление НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Съдът прие, че обоснованото предположение Пирилис да е извършил престъплението, в което е обвинен за причиняване на смъртта на пострадалия, е разколебано по отношение на умисъла. Въпреки това, тъй като се касае за начален етап от разследването, се покриват изискваните от закона изводи за съпричастността на обвиняемия към деянието.

Основният акцент в случая е дали е налице реална опасност от извършване на друго престъпление. Доказателствата по делото сочат, че липсва такава опасност предвид на това, че обвиняемият е неосъждан, има много добри характеристични данни, постоянен адрес по местоживеене, дългосрочна трудова ангажираност със селскостопанска дейност, безспорен авторитет в местната общност поради осигуряване на работа и грижи за съселяните си. Не без значение са и подбудите, довели до извършване на деянието, насочени към пресичане на внезапно констатирани през нощта в неговия имот противоправни действия на групата лица, между които и пострадалия. Действията на обвиняемия  в подобни ситуации не би следвало да прерастват в саморазправа и да излизат извън рамките на закона. Друго важно обстоятелство в подкрепа на липсата на опасност от извършване на друго престъпление е добросъвестното процесуално поведение на обвиняемия, който веднага след инцидента е потърсил начин да подаде сигнал на телефон 112 и потърси медицинска помощ за пострадалия.  Отделно е оказал пълно съдействие на разследващите органи.

Поради липсата на реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление продължаването на задържането на Димитрис Пирилис би било в противоречие с Европейската конвенция за защита правата на човека и българското наказателно законодателство. Определението на Апелативен съд – Пловдив  е окончателно, отсъди Темида.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Според мен, ако осъдите Пирилис за умишлено убийство, вие бихте сигнализирали едно отношение на българската правораздавателна система в защита на крадците. Къде бяха полицията и прокуратурата при извършените от крадците предишни набези? Очевидно е, че действията на убития са довели Пирилис в състояние на неконтролируем гняв. На 30 години, младият ром е трябвало да знае, че кражбата на поминъка на хората би могла да доведе до такава една неконтролирана реакция от тяхна страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина