ЖивотНовини

„Зелената сделка“ и справедливостта – най-добре „говорят“ добрите примери

Автор: Лилия Големинова

В този епизод търсим комуникационните пътища, които могат да ни убедят, че „Зелената сделка“ на ЕС е справедлива за всички. 

Коментираме личната отговорност и недоверието на гражданите в добрите намерение на притежаващите власт, както и защо принципът на Том Сойер в разясняването на пакта работи по-добре от заплахите за бъдещи катаклизми.

Участници:

Доц. Владимир Зиновиев – директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура в Университета за национално и световно стопанство

Румен Карамихалев, представител на едно от първите в Европа предприятия за безвъглеродна стомана

Апостол Дянков, ръководител на програма „Климат и енергия“ във WWF България

Милена Статева,доктор по социология, социален психолог, част от екипа на платформата  „Климатека“

Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда за икономика, професор в Университета Колумбия, главен икономист на Института „Рузвелт“ (записът е предоставен от италианското Radio 24)

Луска Богатай, професор във факултета по биотехнология в Университета в Любляна (записът е предоставен от словенското национално радио RTVS)

В този подкаст търсим добрите комуникационни пътища, по които посланията и целите на Зелената сделка да достигнат да гражданите, за да ги убедят, че тя е справедлива за всички. Разказваме накратко контекста  – как се е стигнало дотам, че има нужда от цели и спешни действия и как климатичната неутралност в Европа през 2050 година ще спомогне за овладяването на климатичните промени – заедно с представители на академичната общност и неправителствения сектор.

Показваме един добър пример в един от най-трудните за декарбонизация сектори – стоманодобивната индустрия, и как могат да бъдат намалени емисиите в целия процес на добива. 

Коментираме личната отговорност и недоверието на гражданите в добрите намерение на тези, у които е властта, и в тяхната посветеност на икономика, базирана на зелените принципи. Интересен е коментарът на един Нобелов лауреат, предоставен ни от партньорското Radio 24 в Италия – Джоузеф Стиглиц.

Защо принципът на Том Сойер в разясняването на Зелената сделка работи по-добре от заплахите за бъдещи катаклизми и какво представлява проектът за достъпно и картинно обяснение на зелената стратегия ИкоЕко – разказва Румен Карамихалев. 

Каква е ролята на кръговата икономика и на принципа на споделянето, това разказва една професорка от Университета в Любляна – Луска Богатай, благодарение на колегите ни от Словенското радио, а финалът е за личния пример, който показва, че да живееш с по-малък отпечатък е не само възможно, но и икономически рентабилно.

Подкастите от поредицата „Green Deal“ са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Под тепето.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина