БългарияЖивотЗабавлениеНовиниПод лупа

Русия обяви Гари Каспаров за чуждестранен агент

Световният шампион по шахмат имал връзки с Украйна и с американска хуманитарна организация 

Следващият в списъка е петролния магнат Михаил Ходкорковски

Министерството на правосъдието на Русия добави бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров и петролния магнат Михаил Ходкорковски към списъка с т.нар. „чуждестранни агенти“. От Москва посочиха като причина за действията си връзките на двамата с Украйна.

Според руските власти Каспаров и Ходорковски финансират дейностите си от украински източници. Посочени са и връзки на шахматиста с американска хуманитарна организация.

Двамата са от най-изявените критици на режима на Владимир Путин от години. Каспаров живее в САЩ  повече от десетилетие и е известен с книги и публикации, които са насочени срещу руския президент и случващото се в Русия.

Ходорковски беше арестуван през 2003 г., когато се опита да се качи на самолет в Сибир, а впоследствие беше осъден за финансови престъпления. Той прекара десетилетие в затвора преди да бъде помилван от Путин и да напусне Русия.

Законът за „чуждестранните агенти“ е най-меката част от руското репресивно законодателство, насочено срещу свободата на изразяване, сдружаване и събрания. Чуждестранните агенти се обявяват от Министерството на правосъдието, след което подлежат на задължително регистриране като юридически лица и попълват месечни отчети за приходите и разходите си, които трябва да са достъпни за всички в интернет.

Хората, обявени за чуждестранни агенти, са длъжни да започват публичните си прояви в медиите и социалните мрежи с точно определено дълго съобщение за това, че принадлежат към такава група. Нарушението води до глоби, последвани от наказателно преследване.

Източник: Свободна Европа

Снимка: ProMotivate

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина