Обезсмислила ли се е вече отстъпката от 25 ст. за горивата?

Живот Новини
Инфлация

 

Бензинът и дизелът са поскъпнали поне с 30 ст., откакто мярката беше обявена, което обезсмисля отстъпката от 25 ст. за горивата. Такова мнение изрази старши икономистът в „Отворено общество” Георги Ангелов  в студиото на „Здравей, България” по NOVA.

„Трябва да гоним намаление на цената, не само тази отстъпка. Самата цена да бъде намалена под 3 лв. Ние все пак получихме изключение от ембаргото на руския петрол и той е много евтин в момента. Себестойността е много под 3 лв. Трябва да работим да свалим тази надценка”, обясни още той. По думите на Ангелов реалната цена на горивата е под 2,70 – 2,80 лв.

Икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова подчерта, че цената не се формира само от разходите за добиване на ресурса, а и от очакванията на търговеца за бъдещите цени и доставки.

„Когато ЕС налага санкции, това поражда у търговците несигурност дали в следващия момент ще купят и на каква цена. Поради което те изпреварващо увеличават цените”, обясни тя и подчерта, че има надценка.

„Това е стандартно поведение на търговеца – той се възползва от ситуацията. И ако няма регулации – няма как да се надяваме на по-ниски цени. Ситуацията в световен мащаб води до по-високи цени“, добавя Григорова.

„Може да се каже на рафинериите, че няма да им се дава ембаргова стока, ако не намалят цените. Правителството и ЕС могат да поискат това. Комисия за защита на конкуренцията е друг вариант да се наложат по-ниски цени“, коментира Ангелов по повод евентуални действия от страна на властта.

Източник: dariknews.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.