БългарияЖивотЗабавлениеНовиниПод лупа

Нови енергийни етикети на ЕС, които се прилагат от 1 март 2021 г. и задължения на производителите

До края на февруари над 90 % от продуктите бяха обозначени с A+, A++ или A+++

Най-важната промяна е връщане към по-опростена скала A—G

Производителите или вносителите вече ще бъдат задължени да предоставят на професионалните сервизи редица основни части (двигатели и четки за двигатели, помпи, амортисьори и пружини, барабани на перални и др.) в продължение най-малко на 7—10 години след пускането на последния екземпляр от даден модел на пазара 

И за потребители, които не са професионални сервизи, но желаят сами да ремонтират уредите, трябва да се осигурят определени резервни части в продължение на няколко години след изтеглянето на продукта от пазара

Максималният срок за доставка на всички такива части е 15 работни дни след поръчката

С цел да се подпомогнат потребителите в ЕС да намалят сметките си за енергия и въглеродния отпечатък, от понеделник, 1 март 2021 г. във всички магазини и интернет сайтове за търговия на дребно ще бъде приложима изцяло нова версия на широко признатия енергиен етикет на ЕС. Новите етикети първоначално ще се прилагат за четири категории продукти — хладилници и фризери, съдомиялни машини, перални машини и телевизори (и други външни монитори). На 1 септември те ще бъдат последвани от нови етикети за електрическите крушки и лампите с фиксирани светлинни източници, а през следващите години ще последват и други продукти.

Като се има предвид, че все повече продукти по сега действащата скала получават класове A+, A++ или A+++, най-важната промяна е връщане към по-опростена скала A—G. Тази скала е по-строга и е проектирана така, че много малко продукти могат да постигнат първоначално клас „А“, оставяйки място за включване в бъдеще на по-ефективни продукти. Сега, продуктите с най-висока енергийна ефективност, които понастоящем се предлагат на пазара, ще бъдат етикетирани най-често като „B“, „C“ или „D“. В етикетите ще бъдат включени редица нови елементи, включително QR код за връзка с база данни на ЕС, което ще позволи на потребителите да намерят повече информация за продукта. От 1 март ще влязат в сила и редица правила за екопроектиране, по-специално относно възможностите за ремонт и необходимостта производителите да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара.

Комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон заяви: „Първоначалният енергиен етикет беше много успешен, като е спестил на средното домакинство в Европа няколкостотин евро годишно и е мотивирал предприятията да инвестират в изследователска и развойна дейност. До края на февруари над 90 % от продуктите бяха обозначени с A+, A++ или A+++. Новата система ще бъде по-ясна за потребителите и ще гарантира, че предприятията ще продължат да създават иновации и да предлагат още по-ефективни продукти. Това също така ни помага да намалим емисиите си на парникови газове.“ 

Освен преобразуването на скалата на класовете на енергийната ефективност на съответния продукт, е различно и оформлението на новия етикет, с нови по-ясни и по-модерни икони. Както и предишните етикети, етикетите с преобразуваната скала не показват само класа на енергийна ефективност, а дават повече информация. Например за пералните машини те показват ясно количеството литри вода на цикъл, продължителността на цикъла и потреблението на енергия, измерени за дадена стандартизирана програма.

Друга значителна промяна е въвеждането на QR код в горния десен ъгъл на новите етикети. Като сканират QR кода, потребителите могат да намерят допълнителна информация за съответния модел на продукта, например размерите, специфични характеристики или резултатите от изпитвания, в зависимост от уреда. Всички уреди на пазара на ЕС трябва да бъдат регистрирани в нова общоевропейска база данни — Европейски регистър на продуктите за енергийни етикети (EPREL). Това допълнително ще улесни сравняването на подобни продукти в бъдеще.

Новите правила за енергийно етикетиране се допълват от съответните нови регламенти относно екопроектирането, които влизат в сила на 1 март 2021 г. Те, по-специално, са свързани с актуализираните минимални изисквания за ефективност и с нарастването на правата на потребителите относно ремонта на продуктите, а също са в подкрепа и на кръговата икономика. Производителите или вносителите вече ще бъдат задължени да предоставят на професионалните сервизи редица основни части (двигатели и четки за двигатели, помпи, амортисьори и пружини, барабани на перални и др.) в продължение най-малко на 7—10 години след пускането на последния екземпляр от даден модел на пазара на ЕС. Също така за крайните ползватели (т.е. потребители, които не са професионални сервизи, но желаят сами да ремонтират уредите), производителите трябва да осигурят определени резервни части в продължение на няколко години след изтеглянето на продукта от пазара — продукти като врати или панти и уплътнения, които са подходящи за ремонти „направи си сам“. Максималният срок за доставка на всички такива части е 15 работни дни след поръчката.

Снимка на корицата: Европейска комисия, 2021 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина