БългарияЖивотНовини

Глобалната икономика показва признаци на подобрение

По-ниските цени на електроенергията отслабват натиска върху общата инфлация и бюджета на домакинствата, но устойчивата основна инфлация и по-високите лихви оказват все по-голямо влияние върху икономиката, пише БТА. Това се посочва в икономическите прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувани днес на сайта й.

Глобалната икономика показва признаци на подобрение, но подемът остава слаб на фона на значителните рискове за спад. По-ниските цени на електроенергията спомагат да се понижи общата инфлация и отслабват натиска върху бюджета на домакинствата, като по-ранното от очакваното отваряне на Китай е дало импулс на глобалната икономическа дейност. Основната инфлация обаче продължава да е устойчива и влиянието на по-високите лихви се усеща все повече в икономиката.

Изображение: ОИСР

Глобалният растеж се е стабилизирал, но подобрението е крехко

Глобалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2023 г. ще е 2,7 на сто, най-ниското годишно равнище от световната финансова криза, като се изключи пандемичния период през 2020 г., според прогнозата на ОИСР. За 2024 г. се предвижда незначително подобрение до 2,9 на сто. Годишният растеж на БВП, ще е под тенденцията, както през 2023 г., така и през 2024 г., въпреки че постепенно ще нарасне през 2024 г. на фона на по-умерената инфлация и укрепването на реалните доходи.

Основната инфлация остава висока

Основната инфлация се е понижила в повечето икономики през последните месеци заради спада при цените на електроенергията, въпреки че цените на хранителните стоки и услугите са продължили да се повишават бързо. Основната инфлация продължава да е упорито висока.

ОИСР предвижда общата инфлация да е 6,6 на сто през 2023 г. и да се понижи до 4,3 на сто през 2024 г.

Заплати и доходи

Комбинацията от висока инфлация и незначително увеличение на заплатите е довела до спад на реалните заплати през 2022 г. Много правителства са предоставили широка подкрепа, за да смекчат влиянието върху домакинствата на високите цени на електроенергията и хранителните стоки. Според прогнозата на ОИСР реалните заплати ще спрат да се понижават в повечето страни от ОИСР.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина