АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Платихме на 7 общински служители пътуването до Япония

Разходите за самолетни билети и настаняване на 7 общински служители при почти 10-дневния престой на пловдивската делегация в Япония са платени от джоба на пловдивския данъкоплатец. Това стана ясно днес, след въпрос на Под тепето към кмета Здравко Димитров.

На пресконференция в заседателната зала в общината част от участниците в пътуването споделиха своите впечатления от Страната на изгряващото слънце и какво точно са свършили в Окаяма и Токио няколко дни след завръщането си от там. Седемте общински служители са градоначалникът Здравко Димитров, трима от заместниците му Анести Тимчев, Тодор Чонов и Величко Родопски, главният архитект Димитър Ахрянов и двама души от протокола на кметството.

„ Всички останали сами си плащаха разходите по транспорта и пребиваването там. При предни делегации в Япония всичко е било плащано”, отбеляза Здравко Димитров, но не уточни колко точно човека е включвала пловдивската делегация в Окаяма и кои са те.

„Какво постигнахме ли? Горд съм, че в Япония има паметник на поета-революционер Христо Ботев. Това е наша заслуга. През 1992г. тук е открит паметник на техен национален герой, а сега открихме там на Христо Ботев. Оказа се, че хората в Окаяма, които ни посрещнаха, знаят много за Ботев. Знаят негови стихове. Знаят още, че отбелязваме 2 юни. Това, което се случи в Япония сега, са от нещата, които остават в историята”, каза кметът.

Той не скри възхищението си от японския начин на живот, градската среда, поддържането й и прословутата японска самодисциплина. „Нямат кошове за боклуци”, отбеляза Здравко Димитров.

Той изброи какво е вършила пловдивската делегация в Япония. Освен в посолството в Токио, кметството в Окаяма и церемонията около паметника на Христо Ботев там, групата е посетила местно училище, завод за биодизел, предприятие за преработка на отпадъци. „Като Аптечно бяха, като болница”, отбеляза Димитров.

Той не скри изумлението си, че в Япония ползвали едва по три дни отпуск годишно. Припомняме обаче, че до февруари тази година Здравко Димитров бе ползвал цели 88 дни платен отпуск от началото на мандата си. Към днешна дата цифрата е набъбнала.

Зам.-кметът Величко Родопски разкри, че бюджетът на Окаяма, който е приблизително като Пловдив по брой на населението, е 3,5 милиарда евро, като 64% от него се осигурява от държавата. Той е имал среща с окаямския си колега, на която научил, че 30 процента от държавното участие в градския бюджет е за капиталови разходи.

„Всичко, което се строи в Окаяма, се финансира от държавата. Интересното е, че нямат Такса битови отпадъци. Общината има 5260 служителя”, нахвърля цифри Родопски.

Главният архитект Димитър Ахрянов разказа, че престоят му там е бил много ползотворен. Той се е запознал в детайл с начина, по който се подържат парковете в Окаяма, както и със системата за отдаване на велосипеди под наем.

Зам.-кметът Тодор Чонов  съвсем резонно не пожела да се спира в детайл в начина, по който функционират системите от публичния транспорт в Япония, тъй като примерът е неприложим у нас. Той се спря на нашите си проблеми обаче, като уточни, че до края на годината новата система за таксуване в градския транспорт може да заработи, а кондукторите и хартиените билетчета ще отидат в историята.  

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Направили си екскурзия до Япония преди да ги изхвърлим позорно през есента. Халал да им е, може и по-големи бели да сътворят дотогава.

  2. Естественни неща са това да се ходи до побратимени градове . В друга медия близка до полумутри писаха че са 20 човека на общинска издръжка. Аааа те били 7.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина