БългарияНовиниПод небето

16 души са под карантина в Куклен

Нито един от завърналите се от рискови страни няма симптоматика

Организирани са екипи за закупуване на продукти и лекарства за всички жители на общината, поставени под карантина

16  души до момента  са  завърналите се  жители на Куклен от рискови страни. Всички са регистрирани и е осъществен контакт с тях от служители на МВР, а с част от хората лично кмета на общината Мария Белчева е разговаряла по телефона. Нито един от завърналите се няма симптоматика.

Служители на Първо РУ са посетили на адрес лицата и са ги предупредили за спазване на карантината. Всички завръщащи се от чужбина имат задължение да уведомят незабавно личните си лекари за пристигането си в страната, за да могат те да уведомяват общинската администрация в Куклен. Сигналите се предават и на органите на МВР.

Лицата, завърнали се след дълъг престой в чужбина и нямащи лични лекари в България, трябва да  уведомят Районната здравна инспекция.

От кризисния щаб в община Куклен апелират да не се заклеймяват завръщащите се и населението да бъде спокойно. От щаба припомнят, че карантинния период е 14 дни и призовават всички завърнали се да го спазват, като не напускат домовете си.

Кметът Мария Белчева разпореди да се сформират работни екипи за проверка спазването на мерките по заповедта на министъра на здравеопазването и решението  на Областния кризисен щаб.

Екипите са от общински служители, като единия от тях  извършва периодични проверки на работодателите на територията на гр. Куклен, относно осигуряване на предпазни средства на работниците и спазване на санитарно-хигиенните изисквания в помещенията.

Другият екип извършва периодични проверки на работещите търговски обекти на територията на града, относно осигуряване на предпазни средства на работниците и клиентите, спазване на определената дистанция и брой посетители, както и на санитарно-хигиенните изисквания в обектите.

Кметските наместници в малките населени места на общината извършват проверките на работодателите и търговските обекти на територията на съответните населени места.

От общината съобщават, че започва миенето на уличната мрежа, продължава дезинфекцията на обществени места и институции, паркове и градинки.

Със заповед  на кмета е организиран  екипи  за закупуване на продукти и лекарства за всички жители на общината, поставени под карантина. Екипите от общински служители приемат заявки също и от самотни възрастни и хора с увреждания.

Общинската услуга е за закупуване на хранителни продукти и лекарства, както и заплащане на комунално-битови разходи и  се осъществява със средства на нуждаещите се.

Заявките за могат да се подават на телефон 03115/2120 или на имейл: [email protected], всеки работен ден от 8.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 17.00 ч.

Ползвателите трябва да предоставят на служебното лице данни за трите си имена, адрес, възраст, принадлежност към определена целева група, вид на необходимата услуга, дата и час за предоставянето ѝ, уточняват от общината.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина