ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътИзбориНовини

Демократична България предлага пакет от мерки за канализиране посоката на взаимодействие между образователната система и бизнеса

Кампанията на “Демократична България” запази своя отворен, новаторски подход и днес отново в разговор на закуска в клуб “Фарго” разгърна гореща за пловдивчани тема- за образованието. Кандидатът за кмет на Пловдив Атанас Костов и ключови фигури в неговия екип  доц. Ивайло Старибратов, д-р Борислав Матеев, Невена Пачеджиева, Добромира Костова, Йордан Иванов, Стефи Недевска  разговаряха с експерти и професионалисти от сфери на образованието, професионалните центрове и бизнес средите.

Обсъдени бяха алтернативни модели на образование и регулирания прием в професионалните гимназии и профилираните училища и дефиниране на нуждите от определени квалификации. Децентрализирането на образованието, излишъкът от специалисти- висшисти и същевременно недостига на професионалисти в реалния пазар на работна ръка. Споменаха се съществуващите недобри практики да се произвеждат “кандидат- студенти” и “висшисти” без да се отчитат реалните нужди. Повдигнат беше въпросът за необходимостта от възпитаване на работна етика и дух на предприемачество, развитие на центрове за преквалификация и допълнителна квалификация.

Атанас Костов изрази готовността на екипа си да работи за създаване на общинска трудова борса и политика на общината за популяризиране на научните продукти, както и създаване на иновативни фондове за научни продукти и разработки. Изрази се желание от страна на представители на университетите местната власт да улесни диалога между висшите училища и ги подпомогне в развитието на международно сътрудничество. “Демократична България” Пловдив поставя за свой приоритет улесняване на взаимодействието на учебните звена с бизнеса и подпомагане дейността на центровете по професионално ориентиране и преквалификация за всички възрасти.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина