ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГласовеМненияНовини

Античният град Кабиле посрещна лятото с мистичен ритуал и уникални вина

Най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ почерпи стотиците ентусиасти с вина, вдъхновени от наследството на траките

За поредна година античният град Кабиле посрещна феновете на мистиката и историята. По време на лятното слънцестоене, 21 юни, в древното селище се посрещат първите слънчево лъчи. Стотиците ентусиасти се бяха събрали, за да наблюдават как от изток слънчевият сноп преминава през изсечената от човешка ръка в скалите „мушка” и огрява образа на богинята Кибела, яхнала лъв, върху една от скалите, а камъните започват да сменят цветовете си. Като че ли образът на Кибела има свой живот, защото неговите цветове се различават ясно от тези на околните скали. Богинята преминава през яркочервено, оранжево и жълто, а всички присъстващи на ритуала го определят като магически. Слънчевите лъчи пък се насочват да достигнат точно до образа на богинята посредством изкуствено изкопан улей. На Зайчи връх е била експедиция, която е замервала с уреди както магнитното поле на светилището, така и състоянието на хората, които са се качили на него преди и след престой от няколко часа. Резултатите са удивителни. Оказва се, че магнитното поле на Зайчи връх и самото светилище е 7 пъти по-силно в сравнение с нормалното за планетата. Медицинските показатели на присъстващите на експеримента се подобрили значително.

Тракийското селище възниква в края на 2-ото хилядолетие пр.Хр. в подножието на възвишението Зайчи връх на завоя на р.Тонзос – сега р.Тунджа. През тракийската епоха Кабиле е столица на тракийските царе Спарток и Скосток. Днес Кабиле се вписва много добре в модерната инфраструктура. АМ „Тракия” минава само на 600 м южно от резервата, където при км.281 и изграден отделен пътен възел с два паркинга. Древният тракийски град е сред 100-те национални туристически  обекта. Събитието по отпразнуване на лятното слънцестоене традиционно се организира от Регионалния исторически музей в града с подкрепата на най-старата изба в Южна България – „Вила Ямбол“ и тяхната серия вина Kabile, кръстени на античния град.

Историята на траките, култа им към виното и традициите да се празнува с напитката са с дълбоки корени в региона на Кабиле.  А археологическия резерват се намира само на няколко километра от винарната. Затова не е случайно, че най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ решава да кръсти своя серия вина именно Kabile, в знак на почит към традициите и богатото наследство на региона. Местните вярват, че енергията на траките и тяхното умение да правят вино е закодирано все още по тези места. На етикета на тази марка е изобразена богинята Кибела. „Нашето вино носи името Кабиле, за да разкаже легендата за най-могъщия град на траките и е вдъхновено от богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино. Според сведенията, ние сме сред първите географски региони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Има защо да се гордеем с това и сме щастливи, че можем да споделим Kabile с всички гости именно в най-дългия ден от годината“, коментираха от „Вила Ямбол“. Любопитна подробност е, че откакто е на пазара серията има десетки медали от международни конкурси. Само от началото на годината вината Kabile спечелиха общо 20 отличия навън.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина