ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

ПУ откри учебната година с над 3900 първокурсника

Министърът на образованието даде старт на 58-я випуск на „Паисий Хилендарски”  

Първокурсниците са родени през 21 век. Това има символична същност, отбеляза Красимир Вълчев

Иво Дернев

Ключът на университета пе предаден на първокурсниците Над 3900 първокурсници прекрачват прага на Пловдивския университет с откриването на учебната година във ВУЗ-а. Да даде старт на 58-я випуск на „Паисий Хилендарски”  в спортната зала на ПУ днес дойде министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„За първи път първокурсниците са родени през 21 век. Това има символична същност. Времето още повече ще забързва. Очакват ни неочаквани трансформации, за които не сме готови. Днес достъпът до знание е голям и навсякъде, но са ни необходими преподаватели, които да ни научат да мислим”, обърна се към студентите образователният министър.

„Днес можем да кажем, че първият кампус от западноевропейски тип в България е готов и ще се ползва от вас. Остава да оправим само междублоковите пространства”, похвали се ректорът проф. Запрян Козлуджов. Той изтъкна, че Пловдивския университет е реализирал 98,5 % от приема по държавна поръчка и че над 3900 първокурсника започват висшето си образование в „Паисий Хилендарски” , като ще бъдат обучавани от над 620 щатни преподаватели. „Никой не може да се похвали с такива резултати. ПУ е втори по големина и по значимост университет в България. Тук се обучават над 20 хиляди студенти в 28 професионални направления. Разкриваме нови специалности и магистърски програми, за да покриваме нищите в полето на интелектуалния пазар”, изтъкна в словото си проф. Козлуджов. „Учете, търсете, творете. Но не забравяйте да се забавлявате”, завърши обръщението си към първокурсниците ректорът.

„Изкушенията в този прекрасен и бързоразвиващ се град, бъдеща Европейска столица на културата, са много, но оставете време и за образованието си. Ние сме в най- конкурентната среда, затова трябва да положим усилия да сме по-добри. На вас разчитаме да бъдете бъдещите обществени лидери”, обърна се към студентите и зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.

На церемонията присъстваха кметът на район Централен Георги Стаменов и двама представители на президентството, които са свързани с ПУ- съветниците на държавния глава Николай Копринков и Пламен Узунов, като бившият служебен вътрешен министър е докторант на „Паисий Хилендарски”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина