ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Пловдивската митрополия не е в траур (СНИМКИ)

Знамената пред Катедралния храм в Стария град са вдигнати до върха

Соня Попова

Пловдивската митрополия официално не скърби за жертвите от катастрофата с автобуса в Искърското дефиле, видя репортер на Под тепето. В 13 часа по обяд в Деня на национален траур знамената на площадката пред Катедралния храм в Стария град се веят, вдигнати до най-високата точка на пилона.

Формално, според държавния протокол и законите, Българската православна църква е автономна и не е подчинена на държавното управление.

Флагът на Пловдивска митрополия и национялният са вдигнати високо пред Катедралния храм

Знамената в двора на кметсво Централен са свалени наполовина

Тази сутрин в Пловдив всички обществени институции осъмнаха със свалени наполовина знамена.

По закон Ден (или дни) на национален траур се обявява(т) от правителството (или местен орган) при събитие, довело до многобройни човешки жертви (авиокатастрофа, терористичен акт, военни действия) в памет за жертви от такива събития. По правило траур се обявява също при смърт на действащ или бивш държавен глава. Според обхвата ден на траур се обявява за държава (наричан национален), регион, селище.

В деня/дните на траур се провеждат траурни мероприятия. В зависимост от законодателството и местните традиции в съответната държава или регион може да се внесат изменения в телевизионните и радио­програм­ите (отмяна на забавни предавания, забрана на реклама и др.), да се спуснат наполовина държавните флагове на сградите и съоръженията на органите на държавната власт, на органите на местното самоуправление, на държавните предприятия, учреждения и организации по цялата територия на държавата и дипломатическите учреждения зад граница, както и да се отменят развлекателни мероприятия и спортни състезания.

При смърт на държавен глава се спазват задължително изискванията на държавния церемониал и протокол при провеждане на траурните мероприятия.

В съвременната българска история национален траур се обявява от Министреския съвет по повод на големи човешки трагедии в памет на жертвите от тях. Местен траур (обикновено ограничен до определена община) се обявява от съответен орган на местно самоуправление.

При национален траур се спуска наполовина националния трибагреник и се отменят планираните тържества. Когато отмяната на тържествено събитие е невъзможна, то следва да започне с минута мълчание или слово в памет на жертвите.

От началото на годината това е втори ден на национален траур у нас, като и в двата случая става дума за катастрофи с автобуси- 14 април в памет на жертвите от автобусната катастрофа на автомагистрала „Тракия“ на 13 април и 27 август – в памет на жертвите от автобусната катастрофа край град Своге на 25 август.

Припомняме, че Дена на траур, нито регионален, нито национален, не бе обявен за трагично загиналите военни пилоти с хеликоптер край Крумово…

Коментарът е излишен!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Г-н Никола Методиев (няма МОНАШЕСКО ИМЕ оти он манастир не е помирисвал, бидейки парашутиран от потомствената комунистическа НОМЕНКЛАТУРА с даденото от Тате Барета именце да коли и беси БУДАЛИТЕ в Румелията) МИТРОполит пловдивски мрази простите поклонници към манастир Седемте Престола. Братска не любов.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина