ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Богат на събития заключителен ден на Фестивал Тракийски Мистерии

В Пловдив с впечатляващ и изключително богат на прояви ден завърши тазгодишният сезон на Фестивал Тракийски Мистерии. Кулминацията по традиция се случи на сцената на Античния театър с интерактивните спектакли Тракийска Мистерийна Драма и Мистерията на тракийския Херос, обединени в разтърсващо зрелище.

Гостите и почитателите на ежегодното събитие се потопиха в цяла палитра от преживявания, във всички аспекти от живота на древната тракийска цивилизация. На специално подготвената Фестивална Академия изследователи представиха изключително любопитни и интересни сведения за езика, обредността (наследена и до ден днешен в българския фолклор), музиката и музикалните инструменти, орфическите образи и символика, изразени със средствата на изкуството в хореографията и драматургията на фестивалните спектакли.

Тържествено шествие преведе присъстващите от Фестивалната Академия към Фестивалния Полис, който беше разположен в Античния театър на Стария Пловдив. Там всеки имаше възможност да се запознае отблизо с бита и културата на траките в различните фестивални ателиета – за керамика, месене на хляб и изписване на оброчни плочици.

С гранд-спектакъла „Тракийска мистерийна драма“ на сцената на Античния театър се сложи финалът за тазгодишното издание. Мистерията покори стихиите (природни и душевни), а всички присъстващи се възрадваха на победоносното шествие на хероси и менади, чрез което Свещената реалност на древните траки се възцари в пространството на Античния театър в Пловдив.

Сензационно съживяване на местата на паметта, с нови локации на събитията в програмата за 2024 г.

Всяко събитие от началото на програмата на фестивала за 2024 година беше посрещнато с невиждан интерес. Това показа колко жадни са българите за този тип възстановки на духовното ни наследство. Нивото на т.нар. „атракциони“ при възстановяване на древната история, се оказва недостатъчно за търсещите по-задълбоченото и автентично, а не повърхностно и панаирно, съживяване на местата на паметта. В контраст на последните, Фестивал Тракийски Мистерии осъществи уникални събития, за които неслучайно мнозина възкликнаха „Това трябва да е брандът на България!“.

София На 18 май в „Нощта на музеите“ се постави големият старт на тазгодишното издание на Фестивал Тракийски Мистерии със зрелищния спектакъл „Мистерия на тракийския Херос“ – пред царския дворец в центъра на столицата. Столичани първи се докоснаха до това уникално по рода си и без аналог завръщане назад във времето, в епохата на Древната Тракия.

Бургас На 29 юни в културно-туристически център „Акве Калиде“, гр. Бургас, се състоя интерактивният спектакъл „НИФЕУИ – Мистерия на Водата“. В древния нимфеум отново се извършиха сакрални възлияния, толкова характерни за обредността на траките. Мултимедийните ефекти в спектакъла оставиха гостите без дъх.

Магурата На 17 август в смайващия природен феномен пещера Магурата, едно от най-древните мегалитни светилища, се случи разтърсващият оперно-драматургичен спектакъл (Оpera Dei) – „Възкресението на Евридика“. Създаден е по сакралния за траките разказ за Орфей и Евридика, като в прочита на Академия Орфика имаше големи изненади. За разлика от гръцкия мит, древно-тракийският епос разказва не за трагичен край, но за Тайната на Възкресението, в което са вярвали древните ни предци.

Свещари На 24 август с интерактивния спектакъл „Мистерията на гетите“ тракийските кариатиди оживяха в Царската гробница-хероон в Свещари. Новият спектакъл на Академия Орфика се постави за пръв път тази година, в партньорство с Историческия музей, гр. Исперих. Невижданата досега възстановка на свещената тракийска обредност, на самото място на паметта, порази и покори всички присъстващи.

Поморие На 31 август се изпълни още една премиера от тазгодишната програма – спектакълът „Кабирска Мистерия”, проведен в партньорство с Исторически музей, гр. Поморие и с участието на местна група дейци. Зрителите, събрани при уникалната със своята архитектура и акустика Антична куполна могила – „Кухата могила”, навлязоха в самия хероон заедно със свитата на Великия Дион, където да се потопиха в мистичното пространство на танца на менади и музи около вътрешния център на могилата и се докоснаха до царските инсигнии на Божествения Херос.

Към новия сезон Фестивал Тракийски Мистерии 2025 Тазгодишното издание на Фестивал Тракийски Мистерии е най-мащабното като разгръщане из цялата територия на страната и като разнообразие от места за случване на събитията – нимфеум, хероони, древни тракийски гробници, светилища и пещера Магурата. Фестивалът е ненадминат като концепция, форми на изразяване в изкуството, визуализации и мултимедия, и като избор на локации за изпълнението му. Така музейната история добива плътност и реалност – съживена с непреходните си послания.

Гостите и почитателите на изкуството на Фестивал Тракийски Мистерии можаха да се докоснат до това богатство чрез лично преживяване, благодарение на интерактивността на всяко едно събитие от богатата програма. Присъстващите не бяха просто зрители, а преки свидетели и участници – част от една оживяваща древна реалност, която е близка и дълбоко позната, вкоренена в родовата памет на българите, като наследници на тази цивилизация.

Очакванията и плановете за новия сезон 2025 са за още нови локации и още по-богата програма.

Актуална информация за фестивала можете да намерите на: 
https://www.facebook.com/FestivalTrakiyskiMisterii
https://www.tiktok.com/@fest_trakiyskimisterii
https://www.instagram.com/festival_trakiyski_misterii/

Организатор на фестивала е Сдружение „Академия Орфика“ https://academiaorphica.org

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина