ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

„15 камиона убити шведи“: Как лъжите на Кремъл за Швеция се разпространиха и в България

Автор: Василена Доткова

Източник: Factcheck.bg

През септември в социалните мрежи се появиха различни публикации, според които при руската въздушна атака срещу украинския град Полтава са загинали шведски граждани. Според някои публикации става дума за шведски „военни инструктори“, други говорят за „15 камиона“ с убити шведи или за високопоставени служители на шведската компания за военна техника SAAB.

Публикации с подобно съдържание са споделени в групи с аудитория от над 50 хиляди потребители. Разпространяват се и от множество индивидуални профили, след което стават основа на публикации в информационни сайтове като „Свободно слово“, „Пловдив инфо“, Pogled.eu и Classa.bg, които на свой ред се споделят в социалните мрежи.

Твърденията за шведи убити в Полтава се появяват и в поне четири материала в „Поглед инфо“, който публикува главно преводи от руски сайтове и е един от основните канали за разпространение на прокремълска дезинформация на български.

Какво се случва в Полтава на 3 септември

В ранните часове на деня Русия подлага на ракетен обстрел украинския град. Сред поразените цели е Военният институт по комуникации. Атаката се смята за една от най-смъртоносните от началото на 2024 г. – украинските власти съобщават за 55 загинали и 328 ранени.

В дните след нападението в руските медии започват да се разпространяват съобщения за много по-голям брой на жертвите, като в началото се говори за над 200 загинали, по-късно за 500, а след това се появяват и твърдения достигащи до 1000. В повечето случаи тези съобщения се позовават на информация от „местни жители“ или съобщения в проруски военни блогове. ТАСС цитира също украински политик, уличаван многократно в разпространение на руски пропагандни наративи, а РИА Новости се позовава на информация от назначения от окупационните руски сили губернатор на Херсонска област.

Емблематични руски пропагандни канали като сайта „Фондация за стратегическа култура“ разпространяват твърдения, че в бомбардирания военен институт са се намирали „чуждестранни инструктори“ и „наемници“ от други държави.

Част от тези публикации в руското медийно пространство посочват като източник живеещата в Украйна шведска гражданка Брита Елвангер, доброволка в американската организация For Peace. Медии като RT и „Аргументы и факты“ разпространяват екранна снимка на нейна публикация, в която тя заявява, че в нападението в Полтава е загубила свой близък приятел и бивш състудент от Швеция. Твърденията, че чуждестранна представителка на хуманитарна организация е „потвърдила“ смъртта на шведски военни в Полтава са споделени в Телеграм канала на кремълския пропагандист Владимир Соловьов, който има над 1,3 млн. последователи. Твърденията са разпространени и на шведски в руското пропагандно издание Pravda.se. Те достигат и до българското информационно пространство с помощта на сайта „Поглед Инфо“.

„Доказателството“ за убити шведи е изфабрикувано

В профилите си във Фейсбук и Х самата Елвангер съобщава, че не е публикувала разпространяваната информация и че профилът и е бил „използван в руска дезинформационна кампания“. Пред шведската обществена телевизия Svt тя заявява също, че не познава никакви шведи в Украйна, няма шведски колеги и не е чувала за шведски граждани, които да са пострадали при атаката в Полтава.

В официален коментар пред обществената медия Министерството на външните работи на Швеция заявява, че „няма данни за шведски граждани, които да са загинали или ранени при нападението.“

Шведската армия и концерна SAAB отричат твърденията за загинали техни служители

Повечето от публикации по темата от български профили говорят за загинали „шведски военни инструктори“, както и за „загубата на цялото ръководство на системите за далечно радарно откриване и управление на SAAB“ – фраза, която не звучи съвсем ясно на български и по-голямата част от нея е директно преведена от руски източници.

На 4 септември щабът на шведската армия публикува на сайта си опровержение на публикациите в социалните мрежи за загинали в Полтава шведски военни. Пресцентърът на армията определя тези твърдения като „типичен пример за дезинформация.“

Екипът на Factcheck.bg се свърза с концерна SAAB, откъдето също опровергаха съдържанието на разпространяваните публикации. „Твърденията, че служители на SAAB са били убити в атаката в Полтава, са неверни и изглежда са част от дезинформационна кампания, в която няма истина“, коментира Матиас Родстрьом, директор връзки с медиите в компанията.

Пропагандна акция срещу „министъра, който вкара Швеция в НАТО“

На 4 септември, денят след ракетната атака в Полтава, външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом обяви публично, че възнамерява да подаде оставка при започването на новата парламентарна сесия. Министърът не посочва причина за решението си, но шведски медии спекулират, че то е резултат от дълго тлеещ конфликт с премиера Улф Кристершон.

Кремълската пропаганда използва тази донякъде неочаквана новина, като я пришива към неверните твърдения за убити в Полтава шведски военни. Така оставката на Билстрьом започва да се посочва като „косвено потвърждение“, че в ракетния удар са убити шведски военни инструктори. В новината си за оставката на Билстрьом  санкционираната държавна медия Russia Today изрично напомня, че това е министърът, който вкара Швеция в НАТО.

„Втората Полтава“

Швеция от години е мишена на кремълска дезинформация, която цели да помрачи положителния имидж на страната на международната сцена и да засили разделенията по конфликтни теми в шведското общество. Тези опити станаха особено ожесточени откакто страната заяви желание да стане членка на НАТО, слагайки край на 500-годишната си традиция на неутралитет.

След присъединяването на Швеция към НАТО през март тази година, оставката на Билстрьом добавя „черешка“ върху дезинформационните послания за убити „западни военни инструктори“. Чрез нея руската, а и международната публика, може да си създаде впечатление, че Швеция има поводи да се разкайва за решението си да се включи в Алианса, както и за помощта си за Украйна изобщо.

Кампанията носи и допълнителен патриотичен заряд за руската аудитория, като флиртува с гордостта от победата в битката при Полтава от 1709 г. В нея преди повече от 300 години руските войски на Петър I нанасят тежко поражение на шведите, като избиват или пленяват почти цялата им армия.

„Каква ирония на съдбата, шведите отново търпят поражение при Полтава,“ – пише контролираното от Кремъл издание „Правда“. Изданието цитира и потребители в руските социални мрежи, които изтъкват, че войниците, изстреляли ракетите срещу Полтава, са възпитаници на военна академия, която носи името на Петър I.

Коментарите за „втората Полтава“ намират място и в българските публикации, които разпространяват неверните твърдения, че шведи са пострадали в атаката от 3 септември.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина