ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
МненияПод ножа

Всички страни на медала в казуса с най-големия център за деца с аутизъм

Родители, ползвали терапията в центъра, който сега се стопaнисва от I can too, се оплакаха от начина по-който се ръководи

От фондацията са написали отворено писмо до президента, премиера, кмета, омбудсмана и редица други институции  

Гледни точки в историята – родители, община и фондация

Таня Грозданова

От 1 юли Общината разкрива Център за деца с аутизъм с капацитет за 25 малчугани в сградата на ДКЦ VI, до хотел „Лайпциг“. Както ви разказахме преди няколко дни, за целта Общината взима изградения на това място Център за деца с аутизъм, където услугата се предоставя от фондация I can too на третия етаж на ДКЦ-то. Фондацията организира дълга благотворителна кампания за набиране на средства по направата на центъра, а в нея се включиха стотици хора не само от Пловдив, а от цяла България и чужбина.

Разкриването на новата социална услуга от общината предизвика изключителен интерес. Веднага след това в редакцията ни започнаха да звънят родители, които адмирират начинанието на администрацията, а под статията в социалната мрежа десетки изразиха подкрепата си.

Ето част от мненията им:

Общината трябва да прекрати незабавно договора! Безобразие е да се оставят подобни червиви печалбари да се гаврят с болни деца! Това отдавна е повод да се вземат мерки и се радвам, че някой най-сетне обърна внимание. Надявам се Общината да не си затвори очите и светкавично да анулира порочната практика, която се прилага в момента в центъра!“ – написа Вера Попова.

Справедливостта най-накрая възтържествува! И мястото изградено със средствата, упоритостта и труда на хора, желаещи да направят добро, няма да бъде повече златна мина на фондацията с "благородните намерения"!“ – Милена Йорданова

„Лично съм свидетел на огромните усилия, труда и борбата на човека, който направи този Център факт-София Тодорова. Лично съм била доброволец, мотивиран от каузата, който с каквото можеше, дадох своя минимален принос да се осъществи това дело.“ – Катя Бозукова

„Общината трябва незабавно да прекрати договора! Центъра се основа от прекрасни хора, с много труд и усилия, за да помогнат благородно! Но сега се управлява безумно, в пълно противоречие на първоначалната идея и цел! Време е общината да реагира!“ – Стефка Попова.

„Време е Общината да върне Центъра на децата! Хора с чисти сърца вложиха много труд и любов, за да бъде Центърът това, което е, в помощ на децата, които се нуждаят! За съжаление стопанисването му попадна в ръцете на хора, които го използват за лично облагодетелстване! Нека ние гражданите спрем това безобразие!“- Даниела Лечева

„Е, разбира се, че общината трябва да защити Центъра за деца и да се бори срещу всякакви набези на фондации с така известните на всички "благородни каузи".
Вярвам, че градската управа няма да предаде най- нуждаещите се от подкрепа деца и техните семейства – Албена Добрева

„Бих искала да заявя искреното си задоволство от намеренията на Общината! С все сърце се надявам, че Общински съвет Пловдив ще гласува правилно на сесията в сряда и ще прекрати договора с Фондацията.“ – Стефка Попова

Договорът на фондацията за ползване на помещенията бе прекратен с решение на Общински съвет – Пловдив на последната сесия на 21 юни, което още не е влязло в сила. В същото време още преди акта на местния парламент стана ясно, че вече има назначен управител на общинския център. Неговият договор е от 1 юли, а решението на ОбС, ако не бъде обжалвано ще влезе в сила няколко дни по-късно. След обявяване на решението, от НПО-то започнаха да търсят съдействие по запазване на изграденото.  

От I can too са сезирали различни институции за предсрочното прекратяване на договора им с общината и ще обжалват въпросното решение на ОбС. От фондацията са написали отворено писмо до президента, премиера, кмета, омбудсмана, министъра на труда и социалната политика, областния управител, ресорните зам.-кметове Титюков и Стоянов, и редица други институции.

Прилагаме  и неговия текст:

  „Уважаеми г-н Тотев,

Обръщам се към Вас от името на Фондация И АЗ МОГА за подпомагане на деца

със специални нужди и от името на всички дарители и партньори, които подкрепят организацията.

През 2011 Община Пловдив предостави пространство на И АЗ МОГА за безвъзмездно ползване за 10 години – за създаването на Център за деца с аутизъм. Помещението бе напълно реконструирано и реновирано с 4 годишни усилия на И АЗ МОГА и цялата общественост в България и извън страната – инвестиция на труд, материали, човешки ресурси и време, надхвърляща 300 000 лева. (Вижте снимка на Центъра – преди и сега)

Поради дългия период, който фондацията загуби в ремонтни дейности, Център И АЗ МОГА имаше възможност да развива своята успешна дейност едва година и половина (от началото на 2016 до сега).

Тази година, Община Пловдив взе Решение (№43, с Протокол №3 от 16.02.2017г.) да  преустанови дейността на съществуващия Център И АЗ МОГА, 5 години преди изтичане на Договора, като на негово място предстои да развива общинска дейност.

На 21 юни 2017г. ще бъде внесено предложение на Общински съвет – Пловдив за прекратяване на 10-годишния Договор между Фондация И АЗ МОГА и ДКЦ VI (където се помещава Център И АЗ МОГА), след което организацията трябва да напусне предоставеното пространство. /Информацията е предоставена от г-н Георги Титюков – Зам.-кмет на Община Пловдив./

Към настоящия момент към Фондация И АЗ МОГА не е отправено предложение да продължи да осъществява дейност в Центъра – под шапката на делегираната услуга, разкрита в Решение №43, за което се надяваме да получим резонен отговор от Ваша страна.

Във връзка с гореизложеното, бих искала да представя на Вашето внимание следните факти.

И АЗ МОГА и откритият от нея Център за деца с аутизъм са в полза на обществото и се ангажират да информират всички спомоществуватели за своите активности.

И АЗ МОГА е интернационална организация, създадена през 2006 в България и регистрирана

през 2012 в Америка.

Над 200 фирми, държавни институции, вкл. консулства, индивидуални дарители и доброволци от България, Германия, Брюксел и САЩ, както и над 400 известни личности и холивудски звезди – лица на И АЗ МОГА, застанаха зад създаването на Център за деца с аутизъм и приеха тази мисия за своя.

Заедно създадохме един Център, превърнал се не просто в Център на Фондация И АЗ МОГА, а в Център на цялото общество.

В момента пишем историята на И АЗ МОГА и Община Пловдив е част от нея.

За нас е огромна отговорност и задължение да отчетем пред обществото, както в България, така и в Европа и в САЩ, как разходваме вложените от него усилия и ресурси и да го информираме за решението на Община Пловдив да се оттеглим от Центъра 5 години преди изтичане на 10-годишния ни договор с Общината.

В продължение на година и половина работа на Центъра успяхме да привлечем стотици нови подръжници към него. Световни експерти в областта на аутизма гостуваха за първи път в България (Пловдив), за да внесат ноу-хау и обучат наши терапевти. Центърът е първият и единствен в страната, който прилага една от най-успешните американски терапии, благодарение на която подобрихме състоянието на много деца, а четири невербални деца проговориха. Център И АЗ МОГА създава календар от обучения за родители и специалисти, организира ежемесечни събития и инициативи за популяризиране услугите на Центъра, които са подкрепени от медии, спомоществуватели и доброволци.

Считаме, че досегашната дейност на Център И АЗ МОГА в подкрепа на деца с аутизъм и техните семейства е важна обществено-значима кауза, която трябва да бъде продължена.

Във връзка с това, отправяме към Вас молба и предложение да бъде спряна процедурата по прекратяване на Договора ни с Община Пловдив, както и делегираният бюджет за осъществяване на услуги в Центъра да бъде предоставен на Фондация И АЗ МОГА, за която организацията кандидатства, бидейки насърчена от Общината и АСП в началото на 2016г.

При взимане на решение от Ваша страна за прекратяване на Договора на Фондация И АЗ МОГА и Община Пловдив (в случая ДКЦ VI), И АЗ МОГА, в желанието си да информира обществото, ще изпрати това писмо до българската и чуждестранна общественост в лицето на бизнеси, индивидуални дарители, медии, доброволци, държавни институции, правителствени и неправителствени организации в страната и чужбина – над 60 000 контакта на организацията от България, Европа и Америка.“ –  Нели Радева-президент на фондацията.

Ръководителят на Центъра Десислава Енева разказа пред Под тепето, че наистина е била на срещи с ресорния зам.-кмет Георги Титюков два пъти, като първата е била по негова инициатива. На тази среща той я е запознал с решението и отпускането на държавно делегирана дейност за социалната услуга. Това е било още в началото на месец юни. Ето й нейният разказ:

Той ни се обади в началото на месец юни. да ни извика в неговия кабинет, за да ни каже нещо във връзка с центъра. Там беше той и г-жа Ботева, която отговаря за социалните дейности в Общината. И ми връчиха едно ксерокопие на една заповед, в която пише, че според решение на № .. от т.г. е решено да бъде открит Център за социална рехабилитация и интеграция, който е на адреса на „Любен Каравелов“ 5, което е адреса на нашия център. И тази заповед е до Министъра на труда и социалната политика, за да може той да я изпълни, тъй като социалната услуга ще я осъществява общината- това е особеното, а не някоя организация като нашата.

Тоест един вид индиректно ни казаха, че ние трябва да си съберем багажа и да си тръгнем. Аз няколко пъти попитах,  защото  те не ми го казаха нито веднъж в прав текст,  дали I can too ще има нещо общо с този център. Те ми казаха, че центърът вече ще е общински, а вие ако искате може да останете като партньор, да подпишем споразумение за това. Аз попитах какво значи това да сме партньор и отговорът бе, ако искате може да продължите да набирате средства за общинския център. 

Общината взе решение през 2011-а година да ни даде това пространство, което беше бомбардирано. Има снимки, има над 150 фирми, които са инволвирани в това нещо, което продължи 4 години буквално сме къртили стени, за да го направим. Всички ние буквално построихме нещо, това не беше място за козметичен ремонт, то беше окаяно. В реновирането на този Център е включено цялото общество, не само в България, в Америка и над 400 лица и холивудски звезди, отделно доброволци и индивидуални хора. Тук в този град почти няма човек, който по някакъв начин да не се е включил в правенето на този център.“

Според източници на Под тепето, зад цялата сага по прекратяването на договора 5 години по-рано стоят и междуличностни проблеми, възникнали след уволнение на предишен управител на центъра. Междуличностните проблеми са си проблеми на възрастните индивиди и в никакъв случай не би трябвало да допускаме да влияят върху децата, особено, когато те са със специални потребности, зад тази истина стои екипът на Под тепето.  

Разбираемо е фондацията да иска да запази съграденото, особено след като е полагала усилия години наред то да стане факт.

Секретарят на кабинета на президента по социалните въпроси пръв е откликнал на писмото на фондацията. Изпратено е писмо с молба за отлагане на решението на ОбС. След разговор по телефона с ресорния зам.-кмет Георги Титюков от президентството са се уверили, че няма никакви законови нарушения в процедурата.    

От друга страна – Община Пловдив има пълното законово право да прекрати договора на фондацията с ДКЦ-то за ползване на помещенията, които са общинска собственост. Освен това по Закона за задълженията и договорите е ясно, че направените подобрения остават за собственика на имота.  

От общината са на мнение, че нито един от дарителите не би оттеглил дарението си, след като то ще се ползва от децата с аутизъм, за които е било дадено. Администрацията смята да подготви писма до всички дарители, за да ги запознае с казуса.

Вижте и нитервюто ни с ресорния зам.-кмет Георги Титюков по казуса:

Г-н Титюков наистина ли Общината ще ползва готовия център за представяне на услугата?

Той е изграден. В момента го посещават деца, но заплащат. Сега ни е разкрит капацитет 25 деца, а родителите няма да заплащат. Ние сме назначали управител, който започва работа от 1 юли, той ще назначи 4-5 души персонал. Психолози, логопеди, каквито са необходими за работата.

Значи центърът на I can too няма да функционира от 1 юли?

Да, ние им бяхме дали помещенията за ползване. Договорът е разтрогнат с решение на приниципала – Об С, тъй като са се променили обстоятелствата. Няма как да е делегирана от държавата дейност и някой друг да има договорни отношения.

Този център не е ли изграден със средства, набрани от фондацията?

Това никой не го отрича. Всичко е направено с дарения, най-вече от пловдивския бизнeс и хора от чужбина. Стана хубаво стана и там децата би трябвало да продължат да си го посещават само, че родителите няма да заплащат. Или поне на тези 25 деца.

Центърът може да работи и с повече деца. Ако трайно работи над капацитета, може да поискаме от Агенцията за социално подпомагане от 25 да вдигне капацитета на 35 деца. Това не е невъзможно.

Какво се заплаща там за посещение в момента, имате ли информация?

Нямам такава информация. От първи юли като заработи делегираната от държавата дейност не би следвало да се заплаща нищо. Държавният стандарт покрива заплати, ток, вода, консумативи.

Доколкото ми е известно има няколко такива фондации, които развиват подобна дейност в  Пловдив.

Да, „Огледален свят“, „С мама за ръчичка“ и т.н. Тъй като за съжаление заплащането в социалната сфера никак не е адекватно на усилията, които полагат социалните работници – психолози, логопеди, детегледачки и всички по веригата, наистина заплащането е по-скоро символично.

Естествено, I can too и всеки друг, би могло да работи в партньорство с Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Никога не са излишни средства и помощ. Може да се докарат лектори от чужбина, да се покажат нови практики, да се даде някакъв допълнителен стимул на служителите.

По време на сесията на 21 юни, когато Об С взе решение да прекрати договорът на фондацията, на питане на д-р Лилия Учкунова  „защо е необходимо да се прекратява договора“, вносителят Георги Титюков отговори, че са правени са срещи с фондацията, обяснено им е че могат те да посочат дори кой да работи в центъра. По думите на зам.-кмета, не пречи същевременно да се работи с тях и ако е необходимо да се подпише меморандум.

Според държавния стандарт сумата, която отпуска държавата за едно дете е около 2600 лв, като се очаква догодина  да бъде увеличена на около 3000 лева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. А вие с различната гледна точка ще кажете ли как се издържа Център с посещаемост от 7-8 деца, чиито родители са принудени да плащат луди пари за едни час? Различното е тук, че се събират пари от донори, плащат се такси, за да може само 7 деца да го посещават и то разбира се- платено!!!!!!! Е, питам, къде са всички събрани пари от каузите ви???

  2. Госпожо Потресена,а може би не сте Вие човекът пред когото фондацията да дава справка.
    Следя от години дейността на I CAN TOO и мога само да кажа АДМИРАЦИИ!
    Не се залъгвайте,че този център ще заработи с отпуснат от общината делегиран бюджет.Такива има доста в Пловдив,но те не се посещават.С дечицата не може да работи всеки срещнат психолог.
    Жалко ,че в нашата държава се проваля всичко хубаво което се прави !!!

  3. А защо просто от I can too не направят една справка колко деца са минали през техния център и какво са свършили за тези години, през които са стопанисвали сградата???? Да не се окаже, че пловдивските спонсори всъщност не са помагали на децата, а на една фондация, за да си живее живота и да си харчи парите насам-натам. Просто предположение. 🙂

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина