Подтепето

ПОД НОЖА

19 Юни, 2017

Общината взима наготово Центъра за деца с аутизъм на I can too

Прекратяват договора на фондацията с 5 години по-рано

Центърът бе изграден с дарения от граждани и бизнеса в цяла България и чужбина, а световни звезди подкрепиха каузата

Таня Грозданова

Както ви разказахме преди три дни Община Пловдив открива нова социална услуга – Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с аутизъм, обяви пред репортер на Под тепето ресорният зам.-кмет Георги Титюков. Той разказа, че дейността, делегирана от държавата, ще се развива в сградата на ДКЦ VI и центърът ще отвори врати на 1 юли. Освен това стана ясно, че още преди отварянето му вече има назначен управител, а капацитетът на услугата е 25 деца.

Оказа се, че благородното начинание на градската управа не е замислено по-най благородния начин. Новата социална услуга на общинската дирекция ще се настани на мястото на най-големия в България Център за деца с аутизъм в гр. Пловдив на ул. „Любен Каравелов“ № 5, ет. 3, в сградата на ДКЦ VI до хотел „Лайпциг“. Това става ясно от материалите за предстоящата сесия на Общински съвет – Пловдив. В дневния ред под №20 е залегнало предложение на ресорния зам.-кмет Георги Титюков за прекратяване на договора за ползване на помещенията от Фондация И АЗ МОГА/ I CAN TOO и то 5 години преди изтичането му.

Така Община Пловдив взима наготово Центъра за деца с аутизъм, който бе изграден от I can too!

Фондацията организира дълга благотворителна кампания за набиране на средства по направата на центъра, а в нея се включиха стотици хора – обикновени граждани и  бизнесмени не само от Пловдив, а от цяла България и чужбина. Десетки световни звезди подкрепиха кампанията.  

Припомняме, че през 2015 Фондацията създава Центъра, който е уникален проект за страната, заради визията му да обхване работа, както с детето, така и с цялото му семейство. Екип от специалисти работи за развитие на социалните умения и способностите на децата. С всяко дете има индивидуален подход, който се актуализира спрямо резултатите и неговото състояние. Родителите се обучават за работа с децата си в домашни условия, като им се предоставя възможност за наблюдение на процеса на работа в Центъра. Специалистите се обучават по световни програми за работа с деца с аутизъм, част от които са нови за България.

Това е първият по рода си Център в страната, в който се създава Благотворителен фонд за подпомагане терапията на деца, чиито семейства са с ограничени финансови възможности.

Очаквайте продължение по темата.

  • 26 Юни, 2017 | ?
    Нещо ми намирисва цялата тази история.На няколко пъти срещам в коментарите, името на София Тодорова-матраци Тед .Защо ,след като  уж изградила центъра са я уволнили? Да разбирам ли , че е била служител на заплата там? Май доста питанки има по този въпрос.Не бих се учудила ,ако се окаже новия управител!?!!!
  • 24 Юни, 2017 | Запознат
    Спорен е и въпросът кой и с какви средства изгради този център в помещенията предоставени от Общината още през 2011г.. 3-4 години след това тази Фондация не беше направила нищо. Добре, че се заеха собствениците на матраци ТЕД, та с подкрепата на пловдивския бизнес стана ремонтът на помещенията и обзавеждането. Никъде в сайта на тази фондация не успях да намеря кой колко е дарил и за какво са разходвани средствата?!?
  • 21 Юни, 2017 | Ивана
    Детето ми ходеше там, но тази фондация са пълни измамници и си гледат финансовия интерес. Уж правят кампании и събират средства за децата, а ни се налага да плащаме по 300 лв.на месец за дете!!!!! Ние нямаме такава възможност, а сега както разбрах ще е безплатно за децата и това е чудесно!!
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

02 Окт, 2017

Възстановяват първото сиропиталище в Пловдив

Така изглежда историческата сграда сега

Сградата ще бъде ремонтирана, а фасадата възстановена според първоначалния ѝ вид  

Запазват волята на дарителите, настанявайки 3 центъра за социални услуги там

Таня Грозданова

Община Пловдив е кандидатствала с проект по ОП “Региони в разтеж“ за изграждане на няколко центъра за социални услуги в двора на бившия дом „Рада Киркович“ на Четвъртък пазара. Безвъзмездната финансова помощ по проекта е за 2 391 000 лева. Новината съобщи днес ресорният зам.-кмет Георги Титюков. В двора на сиропиталището ще се обособи общностен център, който ще предлага седем социални услуги, предоставяни от Община Пловдив и такива, които се изпълняват съвместно с неправителствени организации. Проектът е на ниво съгласуване.

Три от услугите ще бъдат в сграда, паметник на културата. Става дума за първото сиропиталище ...

» повече
07 Сеп, 2017

Бутат сградата на поликлиниката до х-л "Лайпциг"

На нейно място ще строят многоетажен паркинг 

ДКЦ VI се влива в закъсалата болница „Св.Мина“ за оздравяването ѝ

Таня Грозданова

Един от начините за оздравяване на МБАЛ „Св. Мина“ е чрез вливане на ДКЦ 6 в болницата, това заяви кметът Иван Тотев. По думите му, този въпрос е обсъден с колектива на болницата на срещи през миналата седмица. Медиците също са изразили желание ДКЦ-то да се влее в болницата.

Вливането на двете здравни заведения ще е не само юридически акт. Сградата на поликлиниката ще бъде извадена от активите на дружеството „ДКЦ – VI“ и сумата за нея ще бъде представена на бившата Първа градска болница, за да се ремонтират празни помещения и кабинети, където да се настанят лекарите от центъра ...

» повече
26 Юни, 2017

Всички страни на медала в казуса с най-големия център за деца с аутизъм

Родители, ползвали терапията в центъра, който сега се стопaнисва от I can too, се оплакаха от начина по-който се ръководи

От фондацията са написали отворено писмо до президента, премиера, кмета, омбудсмана и редица други институции  

Гледни точки в историята – родители, община и фондация

Таня Грозданова

От 1 юли Общината разкрива Център за деца с аутизъм с капацитет за 25 малчугани в сградата на ДКЦ VI, до хотел „Лайпциг“. Както ви разказахме преди няколко дни, за целта Общината взима изградения на това място Център за деца с аутизъм, където услугата се предоставя от фондация I can too на третия етаж на ДКЦ-то. Фондацията организира дълга благотворителна кампания за набиране на средства по направата на центъра, а в нея се включиха стотици ...

» повече
16 Юни, 2017

Общината разкрива Център за деца с аутизъм

Нова социална услуга ще се предлага от 1 юли

Центърът ще е с капацитет за 25 деца

С това новите социални услуги стават 3 за тази година, работи се и по разкриване на още

„Тази година вече бяха разкрити две нови социални услуги. Това са два центъра за настаняване от семеен тип, всеки с капацитет от 15 души. Единият е за възрастни хора с психични разстройства, а другият за хора с деменция. От 1 юли стартира и нова - трета социална услуга, делегирана от държавата дейност. Това е Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с аутизъм в сградата на ДКЦ VI.“ Това съобщи за Под тепето ресорният зам.-кмет Георги Титюков.

В момента тече обществена поръчка за ремонт на ...

» повече
14 Фев, 2017

Създателят на една от най-успешните методологии за работа с деца с аутизъм Джейк Грийнспан гостува в Пловдив

Специалистът е в България по инициатива на И АЗ МОГА / I CAN TOO

Под тепетата той се срещне с родители и специалисти

Американският експерт в областта на аутизма Джейк Грийнспан гостува за втори път в България от 27 февруари до 1 март 2017, за да обучи специалисти от Център за деца с аутизъм И АЗ МОГА / I CAN TOO в гр. Пловдив и представи “Методология Грийнспан Флортайм” (“The Greenspan Floortime Approach”) пред по-широка аудитория.

Впечатлен от дейността на Центъра, който единствен в страната прилага терапевтичния метод на Грийнспан, Джейк ще работи с екипа от професионалисти за развиване на техните практически умения.

На 28 февруари (вторник) от 15:00 ч. терапевтът ще проведе отворена среща-лекция за родители, специалисти, организации и медии ...

» повече