ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияЖивотНовини

Бърз кредит за смяна на …водомери

Човек и добре да живее, идва време, в което се навършват 10 г. откакто се е сдобил с действащите в момента водомери в дома му, пише Дневник. Налага се или направо да ги смени – по-лесен вариант, или да му бъдат демонтирани, пратени за техническа проверка дали отчитат правилно и отново монтирани, ако се окажат годни.

От няколко години обаче има промяна, която постановява, че в общия случай занапред водомерите трябва да бъдат с дистанционен отчет. На пръв поглед това е чудесно, защото не се налага да правиш самоотчет, а от време навреме и да чакаш в не съвсем фиксиран час служител да го направи.

Бегъл поглед върху цените на водомерите с дистанционен отчет обаче показва, че подмяната вече никак не е евтина и ако даден имот има повече от 2 водомера, може да се наложи да се вземе бърз кредит. Каквито шеги се появиха, когато краставиците преди време достигнаха космически цени.

„Дневник“ се обърна към „Софийска вода“ и към най-големия топлинен счетоводител „Техем“ за изясняване на процедурите.

Водомерът в срок ли е?

Едва ли някой помни наизуст кога е поставял за последно водомерите в дома си и кога изтича десетгодишният период, след който подлежат на смяна или технически тест. Оказва се, че такава проверка все още не може да бъде направена онлайн, дори ако потребителят има профил в сайта на софийското дружество. От там обаче казват, че още по време на пандемията, когато не са посещавали домовете, за да отчитат устройствата, са предприели практиката да уведомяват клиентите чрез автоматично телефонно позвъняване. Обаждането е, след като срокът вече е изтекъл. Опитът им показвал, че това е добра система за комуникация.

„Всеки клиент, чиито измервателни уреди са с изтекла метрология, ще получи обаждане от системата, с което ще му бъде напомнено, че трябва да подмени или тества своите уреди“, обясняват от компанията в отговор до „Дневник“.

Посочват, че реално и всеки клиент сам може да установи кога идва време за подмяна, като погледне самия водомер. Близо до показанията за консумацията с буквата М и число е обозначена годината на производство. Например М23, показва, че водомерът е произведен през 2023 г. Проверка показва, че на някои устройства е различно и просто е отбелязана годината с четирите й цифри. Те са изписани над последните показания, които са в червено.

Ако преди изтичането на 10-годишния срок на годност на водомерите проверител установи, че някое устройство е повредено и не отчита коректно, то той издава на абоната уведомително писмо. То играе ролята на автоматичното обаждане, което напомня за изискваната подмяна.

От отговорите на дружеството се разбира, че ако при връчено уведомително писмо водомерите не бъдат подменени до 90 дни, то потребеното количество вода ще бъде начислено на база. А това означава служебно начисление по 6 куб.м вода при топлофицирано жилище и по 5 куб.м при нетоплофицирано жилище за всеки обитател. За сравнение – това е приблизително двойно над обичайното потребление.

Такова предупреждение за промяна може да дойде и от топлинния счетоводител, като то се отнася само до водомера за топла вода. Обичайно нуждата се установява, когато служител минава за годишния отчет. При „Техем“ срокът за реакция след уведомяване на клиента е 1 месец.

Важно условие за получаването на такова уведомление и от двете дружества е абонатът да е осигурил изисквания по закон достъп веднъж годишно до жилището. Именно в тези случаи се установява в срок ли са устройствата.

Отчетът – само от дистанция

Според последните изменения в Закона за енергетиката е задължително при монтиране на нови средства за отчитане на топлинна енергия и топла вода те да са с възможност за дистанционен отчет. Текстът е в сила от 12.03.2021 г.

В допълнение на това според Европейската директива за енергийната ефективност до януари 2027 г. всички измервателни уреди за топла вода и топлинни разпределители трябва да са с възможност за дистанционно отчитане.

За момента водомерите за студена вода остават извън обхвата на тези разпоредби и не е известно дали и кога може да се въведе такова изискване и за тях. Но има логика всички уреди да са с дистанционен отчет, за да не се налага посещение на служител.

В същото време и при дистанционни уреди остава изискването за отчитане от служител веднъж в годината, посочват от „Софийска вода“.

Кой може да ги постави

Индивидуалните водомери за топла вода с дистанционно отчитане се доставят от топлинния счетоводител или се одобряват от него за използване в сградата. Това означава че, ако измервателните уреди за дистанционен отчет са поставени от „Софийска вода“, то данните за количествата вода, минали през топлия водомер, се подават от дружеството към съответния топлинен счетоводител, обясняват от компанията.

Възможно е обаче и обратното – да изберете топлинния счетоводител да ви подмени както водомера за топла, така и този за студена вода, като той ще има грижата да постави и пломбите.

И в двата случая потребителят дължи такса. От „Софийка вода“ посочват, че са се договорили с топлинните счетоводители да не начисляват такса за това, че подават данни на топлинните счетоводители. От ценоразписа на компанията обаче се вижда, че в него е включена таксата за отчитане на макар и дистанционните водомери за 5 години напред. В случая с „Техем“ събираната такса е 40 лв. за имот годишно.

На пазара съществуват различни дистанционни системи, които изискват и различна поддръжка (хардуерна, софтуерна и др.). Всяка система има различни положителни и отрицателни страни. Потребителите трябва да изискват повече информация за всяка от тях, като при заявка на дадена система трябва да се интересуват от това дали има и допълнителни разходи или месечни такси за отчет. От „Техем“ също обясняват, че дистанционният отчет е услуга, свързана със събиране и пренос на данни.

Сега полупроводници, догодина – цели

Подмяната на каквото и да е устройство означава извънредни разходи за домакинството. В допълнение – дистанционните водомери не са никак евтини – цените им са трицифрени и това означава, че ще има семейства, за които смяната на 4 водомера, ще е немалък разход.

В тези случаи има варианти, но те си носят недостатъците на всички временни решения.

Такава е възможността да се изберат по-евтини уреди, които на по-късен етап може да се надградят с модула за дистанционен отчет. От „Софийска вода“ обясняват, че всяка дистанционна система се състои от водомер и дистанционен модул. За да бъде възможно към водомера да бъде монтиран дистанционен модул, той трябва да отговаря на определени технически изисквания, които да дават възможност за подаване на информация към модула. Клиентът трябва да има предвид, че всеки водомер работи с определени модули и няма пълна съвместимост.

Предимство на варианта да се сложи направо водомер с дистанционно отчитане е фактът, че таксата за това е по-ниска, отколкото ако се раздели на две услуги – първо монтиране на нов водомер, а впоследствие и монтиране на модул за дистанционно отчитане, допълват от там.

Облекчението, което се предлага, е възможност за разсрочено плащане на услугата без оскъпяване за 12 месеца. От нея може да се възползват клиентите, които нямат просрочени задължения през последната 1 година. Първоначалната вноска е 100 лв. за водомер или модул.

Мечтата реален отчет

Монтираните уреди с дистанционен отчет дават възможност на клиента да получава всеки месец реален отчет за изразходваното количество вода, а не прогнозен. Също така ще бъде фактурирана реалната енергия, употребена за подгряване на топлата вода.

Ако сте на път да въздъхнете от облекчение, че след като вече имате и дистанционен водомер за топла вода, и такъв топломер – уреда върху радиатора, който топлинните счетоводители наричат разпределител, то вече ще получавате сметки за реалното си потребление на топлинна енергия всеки месец, бъркате. Това не е така.

За да стане това, е необходимо цялата етажна собственост – блок или вход, да е в същата ситуация. И освен това въпросната етажна собственост да е взела решение на общото си събрание, че преминава към дистанционен отчет. За „Техем“ 65% от уредите в сгради, които обслужват, са с дистанционен отчет – топломери и водомери. Освен това в сградите в София вече има четци, които предават данни за цялата сграда и не се налага служител да отива физически до нея, за да ги събира. Извън София все още се налага данните да се събират от общо устройство на входа.

От компанията посочват, че в Пловдив, Плевен и Русе вече клиентите масово са минали на месечен отчет, което означава, че плащат реалното си потребление и нямат изравнителни сметки, които се правят обичайно през лятото.

Посочват, че начисление на база от страна топлинния счетоводител може да се случи при неосигурен достъп за отчет на уредите или неотстранена нередност, след като е била установена.

По-честият случай на служебни начисления на разход за топла вода е при клиенти, които не са осигурили достъп за отчет, сочи опитът на „Техем“. „При неосигуряване на достъп до уредите и/или водомерите за топла вода се начислява служебен разход, който води до сериозно доплащане в изравнителната сметка. Срокът за допълнителни отчети и корекции на изравнителните сметки е 31 август всяка година“, напомнят от компанията.

Обръщат внимание на клиентите, които са монтирали дистанционни уреди по радиаторите си, че трябва да допуснат отчетник за снемане на показанията от водомера за топла вода, в случай че те не са с дистанционен отчет.

Изборът на потребителите към коя компания да се обърнат при подмяна включва проверка и обмисляне на всички въпроси – не само цената на устройствата и съпътстващите ги такси. Единственото сигурно е, че водомерите с дистанционен отчет са значително по-скъпи от разпределителните уреди. От „Техем“ обясняват това с обстоятелството, че технологията, моделът и интензитетът на работа са различни. „Разпределителят работи на едно отоплително тяло няколко месеца в годината, често непостоянно. Водомерът отчита цялото количество вода, потребно в имота, всеки ден 12 месеца в годината.“

По данни на „Софийска вода“ към момента 4 хил. домакинства от общо 720 074 имат водомери с дистанционно отчитане. В същото време 2.1% от абонатите се отчитат на база. При „Техем“ в над 5 хил. сгради в София, Пловдив, Русе и Козлодуй са монтирани дигитални четци, които събират информация от дистанционните уреди в имотите на клиентите. А още 65% от уредите в имотите на техни клиенти са с дистанционен отчет.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина